Támogatás

2022.04.29. 07:00

Tartósan segítenek száz menekültnek Hévízen

Körülbelül száz ukrán menekült tartózkodik huzamosabb ideje a városban, róluk az önkormányzat gondoskodik. Mellettük is sokan érkeznek a háborús térségből, de ők rövid pihenő után továbbindulnak nyugat-európai célpontjaik felé.

Péter B. Árpád

Papp Gábor: A város tolmácsot is biztosít Fotó: PBÁ

A Hévízen maradók többsége rokonoknál, ismerősöknél kapott elhelyezést, és bár volt olyan szálloda, amely többeket fogadott volna két hónapra – erre végül nem volt szükség. Papp Gábor polgármester lapunk érdeklődésére elmondta: a hivatalban és a Teréz anya szociális intézményben külön ügyfélfogadási rendet alakítottak ki a menekültek gördülékeny ellátása érdekében.

Papp Gábor hozzátette: melegétkezést ötnapos etapokban kérhetnek az érkezők, amit a város konyhája biztosít.

Hévízen számos civil szervezet és magánszemély is gyűjtött a rászoruló ukrán állampolgároknak, sőt: Ausztriából is hoztak élelmiszert és ruhacsomagot az ellátásuk, kényelmük érdekében – tette hozzá a polgármester. Az adományokat a hivatal egyik nagyobb garázsában gyűjtik, a menekültek onnan vihetik el, amire szükségük van.

A hévízi önkormányzat a hivatalos papírok beszerzésében is segíti a városba érkezőket, együttműködve a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel és a kormányhivatallal. A városvezető kijelentette: napi figyelmet fordítanak az Ukrajnából érkezőkre, akiket a város közössége befogadott: már az általános iskolában és az óvodában is vannak ukrán gyerekek, akik ott tanulnak, fejlődnek ezekben a hetekben, hónapokban. Mindemellett a város tolmácsot biztosít, aki segíti az érkezőket ügyes-bajos dolgaik intézésében. Papp Gábor lapunk kérdésére kiemelte: a Hévízen élő oroszok és az oda érkező ukránok között semmiféle konfliktus nincs: „a fürdővárosban béke van a két ország polgárai között.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában