170 évvel ezelőtt nyílt meg az első bölcsőde

2022.04.22. 14:00

Szakmai elismeréseket adtak át a bölcsődék napján Zala megyében is

A fővárosi Kalap utcában 170 évvel ezelőtt, 1852. április 21-én nyílt meg az első bölcsőde, ahol 38 gyermeket gondoztak. E nap 2010-től államilag is elismert ünnep a bölcsődében dolgozók számára.

Arany Gábor, Benedek Bálint

Elismerést is átadtak az ünnepségen, balról: Lukács Erika, Büki Zoltánné és Balogh László

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Utoljára 2019-ben ünnepelhettük ezt a napot, ember- és lélekpróbáló időszak van mögöttünk – fogalmazott köszöntőjében a Zalaegerszegi Egyesített Bölcsődék intézményvezetője, Prenner Zsuzsanna a megyeszékhelyi Űrhajós Bölcsődében csütörtökön tartott rendezvényen. 

– A nehéz időszakban is mindig élveztük a fenntartó, a városi önkormányzat támogatását, gondoskodását, a problémáinkkal nem maradtunk magunkra – tette hozzá. 

Az önkormányzat nevében Balaicz Zoltán polgármester mondott köszönetet a szolgálatért, amit a bölcsődei dolgozók a gyermekekért, a városért, a nemzetért tesznek.

Prenner Zsuzsanna köszöntötte a résztvevőket
Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az ünnep alkalmából a város négy bölcsődéjében dolgozó 121 alkalmazott munkáját is megköszönték. Az év szakmai kitüntetését Krokker Ferencné (Űrhajós) kisgyermeknevelő kapta, míg a technikai dolgozók közül Némethné Boronyák Mária (Tipegő) konyhai kisegítő érdemelte ki az elismerést. Bölcsődénként is egy-egy dolgozó részesült elismerésben: Koczfánné Pető Ildikó (Cseperedő), Takács-Huszár Ildikó (Napsugár) Nemeshegyi Anikó (Tipegő), Bölecz Melinda (Űrhajós). 

Nagykanizsán immár 11. alkalommal szervezték meg a Nagykanizsai Egyesített Bölcsőde Rózsa utcai telephelyén a bölcsődei világnapot. A dolgozókat Lukács Erika intézményvezető köszöntötte, beszédében elmondta: évről évre színvonalas szakmai konferencia keretében emlékeztek meg e jeles napról, melyet a veszélyhelyzet és a járványügyi szabályok betartása teljes mértékben felülírt. A közösségi ünneplés ezúttal is elmaradt, de most úgy döntöttek – ha szűk körben is, de –, a díjátadó ünnepséget megtartják. 

– Magyarországon 160 éve formálódnak a gyermekgondozás hagyományai – fogalmazott Balogh László polgármester. – A magyar bölcsődék színvonala elismerten jó, persze volt idő, amikor megkérdőjelezték szükségességét. Napjainkra beigazolódott, hogy a nők munkavállalásának fontos feltétele a napközbeni gyermek­intézmények megléte. Korunk modern életformájának már elengedhetetlen része a jól kidolgozott módszerek alapján működő bölcsődei ellátás. 

Az idén kiemelkedő munkája megbecsüléseként az „Év bölcsődei dolgozója” címet Büki Zoltánné Ibolya, a Belvárosi Bóbita Bölcsőde szakácsnője érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában