12 év után

2022.04.30. 07:00

Richter Egészségváros: Aki elmegy a szűrésekre, a zalaegerszegi kórházat is támogatja

Tizenkét év után május 7-én, szombaton újra a zalai megyeszékhelyre, a Dísz térre érkezik a Richter Egészségváros nevű országos rendezvény. Az egész napos családi programon a Zala Megyei Szent Rafael Kórháznak felajánlott 3,5 millió forintos adományt növelhetik a résztvevők a szűrésekért kapott adománypontok gyűjtésével.

Mozsár Eszter

Balaicz Zoltán, Gasztonyi Beáta és Csaba Lajos János

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

2010-ben a kétmillió forintos alapadományt kétszerezte meg a lakosság, most is hasonló érdeklődésre számít a szervező gyógyszergyártó cég. Csaba Lajos János, a Richter Gedeon Nyrt. PR- és kormányzati kapcsolatok osztályvezető-­helyettese a tegnapi városházi sajtótájékoztatón ismertette a 2009-ben indított s azóta 86 várost megjárt, az egészségtudatosságot előmozdító, prevenciós kezdeményezés eredményeit. Mint mondta, az elmúlt 13 év alatt 200 ezer lakossági szűrést végeztek, és több mint 450 millió forintot adományoztak a helyi egészségügyi intézményeknek. 

A megyei kórház vezetője, dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD arról tájékoztatott, hogy a mostani felajánlás egy többfunkciós ultrahangkészülék beszerzéséhez járulhat hozzá, amit a neurológiai osztályon szeretnének majd használni. A 30 millió forintos modern orvosi műszer többek között a nyakiér-szűkületet okozó plakkok analizálásánál, az agyállományi eltérések feltérképezésénél segít. Ugyancsak hasznos lehet a cserélhető fejes készülék akkor, amikor műtétekről vagy azok elkerüléséről kell dönteni. 

Balaicz Zoltán polgármester arra buzdított mindenkit a tájékoztatón, hogy egyrészt saját egészsége védelmében vegyen részt a programokon, másrészt ily módon támogassa a kórházat. 

A színpadi programok házigazdája Abaházi Csaba lesz. Helyi csoportok lépnek fel, Katus Attila pedig megtornáztatja a közönséget. 

Az Agora sátor előadásain a beszélgetéseket Radványi Dorottya vezeti, ahol például Rudolf Péter Kossuth-díjas kiváló művészt, a program fővédnökét faggatja majd. Ugyanitt a 150 éve született Richter Gedeon életéről készült filmet vetítik. A Richter a nőkért sátorban többek között Szily Nórával, Jaksity Katával, Béres Alexandrával találkozhatunk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában