„Szavak a falakon, mesélő kanizsai táblák”

2022.04.25. 17:00

Okostelefonokkal tanulmányozható lesz Nagykanizsa története

A Halis-könyvtár programot indít „Szavak a falakon, mesélő kanizsai táblák” címmel, hogy a város utcáin sétálók az okostelefonjaik segítségével megismerkedhessenek az épületek történeteivel és érdekességeivel.

Benedek Bálint

Illusztráció

Forrás: Pixabay

A program részleteiről tegnap tartottak sajtótájékoztatót a bibliotékában. Czupi Gyula az intézmény igazgatója elmondta: Tarnóczky Attila tábláival indult minden, aztán 2009-től az internetre felkerült egy átfogó anyag, a holmi.nagykar.hu oldal, ahol 1945-ig a város története jelenik meg.

- Nemrég az internetes tartalmat a táblákkal összekötöttük - folytatta. - A épületeken elhelyezett táblák némelyikén már vannak úgynevezett QR-kódok, melyekre ráirányítva az okostelefont leolvashatóvá válik a bővebb történet. Persze ehhez némelyik készülékre le kell tölteni a böngészéshez szükséges alkalmazást, de ez néhány kattintással megoldható. Jövőben pedig azt szeretnénk, ha az összes kanizsai tábla "beszélhetne", ezért született meg a "Szavak a falakon”, elnevezésű honlapunk, mely ezeket a táblákat fogja „megszólaltatni”.

Halász Gyula, a Magyar Jazz Szövetség tagja a tervbe illeszkedő ötlettel kereste fel Czupi Gyulát. Kiemelte: a nemrégiben avatták fel az ország első jazztörténeti emlékpontját az Ady utcában, s ezen a helyen április 29-én 15.15 órakor lesz QR kód avató ünnepség, a Jazz Világnapja rendezvénysorozat keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában