Játék a véderdőben

2022.04.07. 14:00

Különleges, ökokulturális programsorozat a zalai fürdővárosban

Április közepétől októberig számos különleges program várja a vendégeket a megújított véderdőben. Ezek különlegességét az ökokulturális megközelítés adja majd.

Péter B. Árpád

Papp Gábor és Pálffy Tamás a programsorozat helyszínén, a megújított véderdőben beszélt a tervezett rendezvényekről.

Fotó: Péter B. Árpád

A Veszprém-Balaton EKF-projekt részeként elnyert, valamivel több mint 12,7 millió forintból, a BALATÓRIUM alprogramhoz kapcsolódva szervez környezetbarát rendezvényeket a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. „Erdei misztérium, avagy játék a zöldben” mottóval.

A tegnapi sajtótájékoztatón kiderült: a fél éven át tartó sorozat gerincét ökotúrák, erdei mikrokoncertek és öko-művészeti projektek alkotják, amelyeknél fő szempont, hogy a szervezők, az előadók és a nézők se avatkozzanak bele a természet rendjébe, így aztán nem lesznek például épített színpadok, fix nézőterek, továbbá világítás és hangosítás sem.

A programokat a legfenntarthatóbb, úgynevezett low impact módon szervezik, hiszen az a cél, hogy elmélyítsék az ember és a természet kapcsolatát – fogalmazta meg Pálffy Tamás, a turisztikai nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, hozzátéve: a kínálattal igyekeznek több korcsoportot is megszólítani, az óvodásoktól az idősekig.

Hévíz 2021-ben csatlakozott a Veszprém-Balaton 2023 EKF-projekthez, ami egyedülálló lehetőség a régió számára – szögezte le Papp Gábor, a fürdőváros polgármestere. Kiemelte, ebben a több éven át tartó programban ez a város első nyertes pályázata, amely a kultúrát és a természeti környezetet ötvözve igyekszik bemutatni „ezt a kis csodát”, amely az elmúlt években megújult. A véderdőben például tanösvények épültek és eltávolították az invazív fajokat, helyükre pedig több mint 20 ezer facsemetét ültettek.

– Biztosak vagyunk abban, hogy az itt élők és vendégeink is kedvezően fogadják ezt a merően új, környezettudatos kezdeményezést. A programok nemcsak a szórakozást szolgálják, hanem ezek segítségével szeretnénk elérni, hogy az ide érkezők sokkal jobban megismerjék a Hévízi-tó csodálatos környezetét – fogalmazott Papp Gábor.

Pálffy Tamás hozzátette: a program során különleges színházi darabok és koncertek részesei lehetnek az ide érkezők. Mint mondta, az elmúlt évek trendje a fenntartható turizmus irányába vezet, amely Hévíz számára természetes, s ezt erősíti majd ez a fél éven át tartó ökokulturális programsorozat is.

A kínálatban egyebek mellett 20 vezetett túra szerepel, középiskolásokat hívják majd alkotómunkára a véderdőben található anyagokból, emellett bemutatnak két színházi produkciót, amelynek díszletét maga az erdő szolgáltatja majd. Lesz továbbá performance, kortárs tánc, pantomim- és bábszínházi előadás, tárgyanimáció s erdőpedagógiai foglalkozássorozat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában