Válogatás az önálló estekből

2022.04.04. 14:00

Huszonöt éves jubileumát ünnepelte a Zalagyöngye Táncegyüttes

„Szerencsés jó estét, áldást, békességet, adjon az Úristen mindenkinek friss, jó egészséget!”

Horváth-Balogh Attila

Emlékképek címmel állítottak össze műsort a jubileumi előadásra Fotó: Gergely Szilárd

Így köszöntötte szombat este a Hevesi Sándor Művelődési Központban a közönséget Tóth István „Csonti”, a Zalagyöngye Táncegyüttes vezetője és koreográfusa a művészeti csoport fennállásának 25. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi műsor nyitányaként. 


– Ezek a mondatok először a Zalai lakodalmas című műsorunkban hangzottak el, s ezt a köszöntési formát azóta is megtartottam. Ez sem mostanában volt… Az alkalom, ami miatt ma este összegyűltünk, hogy egy ünnepi műsor keretében emlékezzünk a Zalagyöngye Táncegyüttes 25 éves munkájára – mondta Tóth István. – Gyorsan elrepült ez a 25 év. Még emlékszem a kezdetekre, mikor először összeültünk, s elkezdtünk tanakodni, mitévők legyünk. Azt mindenki tudta, hogy táncolni szeretne. A beszélgetéseket tettek követték, 20 fővel megalakult a Zalagyöngye Táncegyüttes. A mai este programját az elmúlt negyedszázad anyagából állítottuk össze Emlékképek címmel – a Tavaszi Fesztivál keretében. Az együttes megalakulása óta 12 önálló estet készítettünk, s ezek közül néhányat máig emleget kedves közönségünk. A Zalai lakodalmas, a Szüret, a Vásár, a Vonulnak a regruták és a Fonó mind nagy sikert aratott. Ma ezekből a műsorokból válogattunk, egy-egy emlékezetes, sikeres részt kiemelve, s táncainkat hozzáfűzve. 


A gálaesten nemcsak a Zalagyöngye, de az utánpótlás, azaz a Szikrák Táncegyüttes, a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a legkisebbek, a Gyöngyszemek Táncegyüttes táncosai is felléptek. 


Tóth István egy kis statisztikát is megosztott a közönséggel: az elmúlt 25 év summázata 54 koreográfia, 12 önálló est, közel kétezer fellépés (ebből 24 külföldi) és megszámlálhatatlanul sok, felkészüléssel telt munkaóra. Közben a Zalagyöngye Táncegyüttes 2016-ban kiérdemelte a megyei Prima Díjat, a Nagykanizsa Városért kitüntetést, a Zala Megyei Érték Díjat és a szakmai Nívódíjat. A fiatalok, a Szikrák Táncegyüttes tagjai is szép eredményeket értek el, ami többszörös arany minő­sítésben, regionális és országos szólótáncversenyeken való rész­vételben nyilvánult meg. 


Az együttes vezetője végül köszönetet mondott a Vizeli József vezette Bojtár Népzenei Együttesnek, amelynek tagjai a negyedszázad alatt végig, szombat este is mellettük voltak és biztosították a nívós zenei kíséretet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában