Első alkalommal szervezték meg

2022.04.20. 16:30

Hogy képzeled a jövő egyetemét? – Vetélkedő középiskolásoknak a Zalaegerszeg Felsőoktatásáért Közalapítvány szervezésében

Első alkalommal szervezett innováció vezérelte, egyetemi tematikájú pályaorientációs vetélkedősorozatot középiskolások számára a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány (ZFOK) , melynek két forduló utáni döntőjét tegnap tartották a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjában (PE ZEK).

Arany Horváth Zsuzsa

Lenkai Nóra, dr. Németh István, Csurgai Dávid, Péter Máté, Kaczor Zsolt - a győztes csapat, mögöttük tanáruk, Horváth Norbert, Szuper Ildikó és dr. Antal Anita

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Három fős csapatok jelentkezhettek a vetélkedősorozatra, előzetesen innovatív ötleteket vártak a szervezők,  kitalált, vagy valós helyszíneket elképzelve. Az volt a  feladat, hogy a jelentkezők videóval mutassák be, milyen fejlesztésekre lenne szükség ahhoz, hogy jól érezze magát az egyetemen a hallgató és oktató egyaránt. A helyszíni feladatok a népszerűbb egyetemi tantárgyak témakörei közül kerültek ki: virtuális valóság, a mesterséges intelligencia, a fenntarthatóság, a logikai programozás vagy az idő-és pénzgazdálkodás. A vetélkedés fináléjában a keszthelyi Asbóth, a zalaegerszegi Csány, Széchenyi és Ganz  középiskola növendékei mutatták be prezentációjukat, amelyben a sport, a környezetvédelem, a könyvtárhasználat, az egyetemi közösségi élet kapott szerepet.

A vetélkedést a  "Hajrá Magyarország Hajrá Foci" nevű csapat nyerte (Csány László Technikum) a Széchenyi Team és a Ganzosok(k) csapata előtt. Szuper Ildikó, a ZFOK  ügyvivője, egyben a zsűri elnöke  lapunknak elmondta, az alapítvány a döntős csapat tagjainak, PE ZEK-ba nyert sikeres egyetemi felvételi esetén az értékes elektronikai eszközöket tartalmazó nyereményeken túl egy éves ösztöndíjat biztosítanak majd. (A versenysorozat 1,5 millió forint összdíjazású volt.)

Az eredményhirdetésen a zsűri két tagja, Lenkai Nóra, az ELTE Savaria Egyetemi Központ (Szombathely) rektori biztosa és dr. Antal Anita főiskolai docens, a PE ZEK gazdálkodás és pénzügy tanszékének oktatója méltatta a produkciókat, kiemelve az emberi tényezőt figyelembe vevő megoldásokat. Ezután dr. Németh István, a PE stratégiai rektorhelyettese, a  ZEK főigazgatója adta át a díjakat és a nyereményeket a középiskolásoknak. A professzor jelezte, számítanak a kreatív fiatalokra a zalaegerszegi egyetemi központban, ötleteiket pedig szeretnék beépíteni a jövő úgynevezett felhő kampuszának kialakításához. A kar vezetője hangsúlyozta, az egyetemi hallgatókat nem a gépies munkára készítik fel, a gyakorlatorientált képzés folyamán részt vesznek a jövő formálásában. A szervezők jövőre a pécsi egyetem zalaegerszegi intézetét is szeretnék bevonni a sikeresnek bizonyult vetélkedőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában