Mindenki nevetett, és nem csak a legvégén

2022.04.12. 07:00

Fogyasztóvédelmi vetélkedőn mérették meg magukat a Báthory-technikum és a Petőfi-iskola diákjai Zalaegerszegen

A tanév elején indított fogyasztóvédelmi programsorozatot pénteken élőbábos „Ki nevet a végén?” társasjátékkal koronázták meg a Báthory-technikum és a Petőfi általános iskola diákjai a középiskola tornatermében.

Fincza Zsuzsa

Élőbábos társasjátékkal döntötték el a csapatok sorrendjét

Forrás: Fincza Zsuzsa

A részvétel lehetőségét a Tiszta Forrás Egyesület a ZSzC Báthory István Technikumra támaszkodva immár második alkalommal nyerte meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium fogyasztóvédelmi pályázatán. A munkába bevonták a zalaegerszegi Petőfi Sándor általános iskola lelkes diákjait is. A projekt keretében a tanulók a témakört érintő előadásokat hallgattak, ellátogattak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Laboratóriumába, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba, a „Zegtúrán” pedig helyi vállalkozásokkal és azok fogyasztóvédelmi tevékenységével ismerkedtek. 

 

– Iskolánkban az idei tavasz a fogyasztóvédelem jegyében telt. Az előadások és a tanulmányutak mellett megrendeztük a Bein György-emlékversenyt, amelyben a diákok a fogyasztóvédelem és az e-kereskedelem témakörében adtak számot felkészültségükről – online kérdéseinkkel 500 fiatalt értünk el. A pályázat programjai mellett ráhangoló fogyasztóvédelmi témahetet szerveztünk, az iskolarádióban egy héten keresztül ismeretterjesztő előadásokat közvetítettünk, és osztályfőnöki órákon is foglalkoztunk a fogyasztóvédelemmel. A vetélkedővel a programsorozat utolsó állomásához értünk. A versenyző csapatok a „Ki nevet a végén? játék mintájára dobókockával biztosították az előrehaladást, ugyanakkor kérdést is húztak, a jó válaszért plusz pont, a rosszért levonás járt – tájékoztatta lapunkat Kónyáné Tömpe Lívia, a Báthory-suli igazgatóhelyettese. 

 

Nehéz lenne eldönteni, ki élvezte jobban a vetélkedést, a versenyző csapatok, a drukkoló tanulótársak vagy a pedagógusok. A játékot Tóth Vera, a Báthory tanára és igazgatóhelyettese vezette, a diákokat Szerdahelyi János közgazdásztanár és Domján Tímea, a Petőfi-iskola történelem-számítástechnika tanára gardírozta, a verseny fővédnöke és szakmai irányítója, a zsűri elnöke Balázsné dr. Lendvai Marietta, a Pannon Egyetem főiskolai docense volt, munkáját Bicsákné Furcsa Mária, a Báthory szakértője és Kónyáné Tömpe Lívia igazgatóhelyettes segítette. 

 

Nem voltak könnyűek a kérdések: „A könyvekre szavatossági idő, vagy jótállás érvényesíthető?”, „Élhetünk-e online indoklás nélküli elállási jogunkkal egy már felbontott DVD esetén?”, „Élhetünk-e indoklás nélküli elállási jogunkkal egy online beszerzett koncertjegy esetén?” – 120 ilyen és hasonló felvetés közül húzhattak a versenyzők. Elsőként a lila csapatot képviselő Farkas Kristóf Pálnak sikerült a táblán célba érnie, s mert a plakátkészítésért és a kérdőív kitöltéséért kapott pontokat hozzáadva összességében az elérhető 120-ból 110-et megszereztek, a Báthory-suli 10. C osztályát képviselő Nagy Inezből, Németh Cintiából, Farkas Kristóf Pálból és a Petőfi-iskolás Király Lolitából és Halász-Lukács Emeséből álló, lila pólót viselő csapat végzett az első helyen, s kapta meg az okoskarkötőket. A képzeletbeli dobogó 2. fokára a piros pólósok állhattak, ők bluetooth fejhallgatót kaptak, a bronz­érmes hupikék pólós társulat 5 tagja 10-10 ezer forintos könyv­utalvánnyal gazdagodott – nem mellesleg ők töltötték ki egyedül hiba nélkül a kérdőívet. A Bein György-emlékversenyen első helyezést elért 11. C csapatának tagjai: Horváth Boglárka, Nagy Zoltán és Varga Barbara 10-10 ezer forintos könyvvásárlási utalványt kapott – ajándék nélkül azonban nem maradt egy versenyző sem. 

 

– Büszkék vagyunk diákjainkra, alaposan felkészültek, a kérdések 90 százalékára jó választ adtak. Viszont nem sokáig ülhetünk a babérjainkon, ugyanis a jövő tanévre is megnyertük a pályázatot – árulta el Pusztai Zsuzsanna, a Báthory-technikum igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában