Csendes főhajtás

2022.04.28. 15:29

Elárvult bakancsok Zalaegerszegen - tavaly Magyarországon 84-en vesztették életüket munkahelyi balesetben

Április 28. a munkahelyi balesetben sérültek és elhunytak emléknapja. Ebből az alkalomból rövid megemlékezést tartottak a megyeszékhely főterén.

Mozsár Eszter

Csóka Antal tűzoltó ezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gazdasági igazgatóhelyettese, Prok József rendőr ezredes, mb. megyei rendőrfőkapitány-helyettes, Molnár Katalin, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ gazdasági vezetője, Héder Miklós, a Zala Megyei Kormányhivatal főigazgatója és Dávidné Gergál Rozália, a ZMKH Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályának vezetője

84 elárvult bakancs, mellettük a munkavégzés közben elhunyt személyek életkora, s a balesetek körülménye olvasható. A Zala Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztálya ezzel a rögtönzött kiállítással hívja fel a figyelmet azokra a személyekre, akik munkavégzés közben hunytak el vagy súlyos, maradandó egészségkárosodást szenvedtek.

Róluk először a Kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete emlékezett meg 1984-ben, majd ezt a kezdeményezést egy év múlva a Kanadai Szakszervezeti Szövetség is felkarolta. Magyarország 2012-ben csatlakozott a nemzetközi emléknaphoz – hangzott el a Dísz téri rendezvényen. 

Héder Miklós, a Zala Megyei Kormányhivatal főigazgatója emlékeztetett, hogy a kormány kiemelt fontosságot tulajdonít az egységes és biztonságos munkavégzés körülményeinek. Amellett, hogy a munkáltatóknak biztosítaniuk kell az egészséget nem veszélyeztető feltételeket, fontos, hogy ezen a napon méltó módon emlékezzünk a munkahelyi balesetben elhunyt vagy megrokkant munkavállalókra, mondta.  A főigazgató hangsúlyozta, az egészség, a munkaképesség elvesztése nem pótolható, annak elvesztése jelentős anyagi hátrányt okoz a munkavállalónak, családjának s a munkáltatónak egyaránt, ezért össztársadalmi érdek, hogy a munkahelyi balesetek, halálesetek száma csökkenjen. Magyarországon 2021-ben 84 halálos kimenetelű munkahelyi baleset történt, Zala megyében egy mezőgazdasági munkavállaló, állatgondozó szenvedett tragikus balesetet. Tavaly összesen 21591, Zalában 471 munkahelyi balesetet jelentettek – mondta Héder Miklós.

 

Dávidné Gergál Rozália, a Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály vezetője kiemelte, hogy az építőipar a legveszélyesebb terület, s itt találkoznak a legtöbb munkavédelmi szabálytalansággal. Emellett a mezőgazdaság, a szállítmányozás, feldolgozó- és gépipar területéről érkeznek szomorú statisztikák. 

A megemlékezésen részt vett még Csóka Antal tűzoltó ezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gazdasági igazgatóhelyettese, Prok József rendőr ezredes, mb. megyei rendőr-főkapitány-helyettes és Molnár Katalin, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ gazdasági vezetője. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában