Mintegy ötszáz méter hosszú lesiklás

2022.04.17. 11:30

Átadták a lendva-hegyi drótkötélpályát, további tervek is vannak

Szombaton átadták a közönségnek Lendva-hegyen az új turisztikai attrakciót, a Vinarium Zipline elnevezésű drótkötélpályát, mely mintegy ötszáz méter hosszú lesiklást kínál a Lármafától a Vinarium kilátótoronyig.

Korosa Titanilla

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Szlovéniában a legtöbb kötélpálya a hegyvidéki területeken található, az ország keleti részén a Lendva-hegyen létesített kötélpálya az első. Az új attrakció főként a fiatalabb, extrém élményekre vágyó vendégeket szólítja meg, de a szolgáltatás a kilátótorony iránti érdeklődést is növeli. A Vinárium kilátót hat éve nyitották meg, az eltelt időben több mint félmillió látogatót vonzott.

Magyar János, Cene Prevc, Szomi János, Bedic Nika, Horvat Kristijan
Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A avató ünnepségen először Szomi János, az üzemeltető Lendva Várja Önt Turisztikai Szövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Magyar János, Lendva polgármester mutatta be a lendva-hegyi borturisztikai út újabb vívmányát és szólt az elmúlt időszak egyéb turisztikai fejlesztéseiről is.  

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

– A Vinárium kilátótorony Lendva sikertörténetévé vált, községünk turisztikai fejlődésének egyik motorja, rendezvények helyszíne – mondta Magyar János. – Három éve elindult a Vinarium szórt szobás szálloda is, melyhez 11 szállásadó csatlakoztak és a nyitás óta tavaly év végéig több mint 3 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Tavaly befejeződött egy határon átnyúló projekt, melyben négy faházat vásároltunk a Muránia Kerékpáros Központ mellett, ezzel kiegészítve a központ kínálatát. Fontos eredménye a programnak, hogy az Eurovel 13 nemzetközi kerékpáros útvonalhoz csatlakozva kiépült egy közel 2 kilométer hosszú kerékpározható út Lendvadedes–Dedeskecskés–Hosszúfalu nyomvonalon Szlovénia és Magyarország között. Továbbá kerékpárút épül Göntérháza–Radamos, illetve Hosszúfalu–Lendva–Hármasmalom között.

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A jövőbeni tervek közt említett egy felvonót a Vinárium kilátótoronyhoz, csokimanufaktúrát Lendva-hegyre, illetve új uszodával rendelkező sportközpont építését a településen.

A Vinarium Zipline avatójának vendége Cene Prevc síugró volt, aki a megnyitón Magyar János polgármesterrel közösen először ereszkedett le a drótkötélpályán, kedvet csinálva a közönségnek, őket Horvat Kristijan íjász és Bedic Nika tollaslabdázó követte.

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Szlovéniában újdonságnak számít, hogy a drótkötélpályán két ember egyszerre ereszkedhet le. A leggyorsabb ponton a két, valamivel több mint 500 méteres kötél 50-60 kilométer/óra sebességű siklást tesz lehetővé. A pályát 8 éves kor fölött lehet használni, illetve ehhez el kell érni a 35 kilogrammot, míg a súlykorlát 130 kilogramm. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában