Hazánknak 2050-re klímasemlegessé kell válnia

2022.04.08. 07:00

A tiszta közlekedésért - Együttműködési megállapodást írtak alá a ZalaZone Járműipari Tesztpályán

Együttműködési megállapodást kötött csütörtökön az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Audi Hungária Zrt. és a győri Széchenyi István Egyetem a ZalaZone Járműipari Tesztpályán. Az így létrejött konzorcium célkitűzése, hogy kísérleti kutatásaikkal és fejlesztéseikkel a tiszta energiaforrások hasznosítását érjék el a közlekedésben.

Mozsár Eszter

A szerződés aláírói: Alfons Dintner (Audi Hungária Zrt. igazgatósági elnök), Robert Buttenhauser (Audi Hungária Zrt., járműhajtásokért felelős igazgatósági tag), prof. dr. Palkovics László miniszter, dr. Knáb Erzsébet alapítványi elnök és dr. Filep Bálint (Széchenyi István Egyetem, elnök)

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Magyarország az uniós előírásoknak megfelelően az elsők között rögzítette törvényi szinten, hogy 2050-ig klímasemleges országgá válik. Ennek egyik eszköze a zöld üzemanyagok használata. A rövid határidő azt kívánja, hogy az elektromos motorok használata mellett a belső égésű motorokat szintetikus üzemanyaggal lássák el – hangzott el a rendezvényen. A most induló két kísérleti projekt („Szintetikus üzemanyagok előállítása és validálása nagyvállalati és egyetemi együttműködésben” és a „Hidrogén energiaforrásként történő alkalmazása és a szén-dioxid megkötésének kísérleti alkalmazása”) a fenntarthatóság elérésében segít. 
 

Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, intézetük évek óta nagy mértékben segíti a technológiai fejlődést. A Széchenyi Egyetem a világ 25 ezer egyetemének rangsorolásakor bekerült a 200 legjobb közé, s mintaértékű kezdeményezésekkel, kutatásokkal a klímavédelemhez járul hozzá. 
 

A projekt megvalósításában segítséget nyújt a Szegedi Tudományegyetem is, ahol már 2004-ben elindultak a járműipari kutatások, néhány éve pedig az Audival is együttműködnek – ismertette Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. 
 

A rendezvény további előadói kifejtették: a projekt elindulását az motiválta, hogy megállítsák a globális felmelegedés egyik okozójának, a szén-dioxidnak a légkörbe jutását. Szegeden például egy európai szinten is egyedi, flexibilis kísérleti üzemet építenek, ahol ipari körülmények között tesztelik és minősítik a különböző katalizátorokat, reaktorokat az e-fuel (szintetikus) üzemanyagok előállítása során. 
 

A rendezvényen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter úgy összegzett: már külföldön is elismerik, hogy hazánk zöld ország. A megújuló üzemanyagok használatában hatodikak vagyunk az uniós országok között. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában