Segítség a menekülteknek

2022.03.12. 11:30

A polgármesteri keretből is támogatják a rászorultakat Hévízen

A polgármesteri keretből is segítik az ukrajnai menekülteket a városban, erről döntött a képviselő-testület tegnapi soron kívüli ülésén. Egyelőre mintegy százan érkeztek Hévízre.

Péter B. Árpád

A képviselő-testület pénteken tárgyalt a támogatás módjairól

Forrás: Péter B. Árpád/Zalai Hírlap

Mára több mint kétmillióan hagyták el Ukrajnát a háború miatt, Hévízen is egyre több menekült jelenik meg és kér segítséget, akiket élelemmel, használati tárgyakkal, ruhaneműkkel is támogatnak. 

 

A testület most felhatalmazta Papp Gábort, hogy az ötmillió forintos polgármesteri keretből – szükség esetén – fedezze a háborúval, a menekültekkel kapcsolatos költségeket. 

 

A városvezető lapunknak azt mondta, a jelenleg Hévízen lévők között vannak kárpátaljai magyarok, kettős állampolgárok és ukránok is, akik főként ismerősöknél szálltak meg. Az önkormányzat azt kéri, aki tud segítségre szoruló menekültekről, jelezze azt, hogy szükség esetén gondoskodhassanak róluk. 

 

Az adományokat a polgármesteri hivatalban is gyűjtik, a Gamesz közreműködésével pedig étkezést biztosítanak a városba érkezőknek, akiknek Gál Tanja segítségével hasznos információkat tartalmazó szórólapokat készítettek, ukrán nyelven is.  

 

– Azt, hogy ki mennyi időre marad, nem tudjuk – mondta Papp Gábor. – Akad, aki csak átutazóban van, s néhány napig marad, de olyanok is vannak, akik vélhetően hosszabb távra terveznek itt, s azt sem tudjuk, mennyien jönnek még. Mindenesetre az M7-es autópályán háromból két autó ukrán rendszámú, bár vélhetően a többségük Olaszországba, vagy más nyugati államba utazik, de ezt sem tudjuk pontosan. 

 

A testület döntött arról is, hogy a Kultúrbarangolás Hévízen című pályázat részeként Túri Török Tibor keszthelyi szobrászművészt bízza meg a Zrínyi utca végétől az Árpád-kori templomhoz felvezető kálvária megalkotásával. A 14 stáció várhatóan május végére készül el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában