2022.03.07. 14:45
A csokoládékészítés folyamatába nyerhettek betekintést Nagykanizsán
Dénes Ákos, az ország első autizmusbarát kézműves csokiműhelye, a KockaCsoki alapítója tartott interaktív előadást szombaton a csokoládékészítés folyamatáról az Alapítvány az autista gyermekekért egyik nagykanizsai közösségi pontján.
Az alapítvány kuratóriumi elnöke, Győrfy Anikó és Dénes Ákos
Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap
Az alapítvány kuratóriumi elnöke, Győrfy Anikó elmondta: az "iNKluzív csokiműhely" elnevezésű pályázatuk még tavaly márciusban indult és egy éven keresztül minden hónapban két csokiműhelyben igyekeztek az édesség készítésébe bevonni a tagjaikat. A projekt utolsó mozzanataként pedig a társadalmi szerepvállalás terén élen járó Kockacsoki alapítóját, Dénes Ákost látták vendégül. A fővárosban működő, KockaCsoki műhely fontos célja, a munkaerő-piacon egyik leghátrányosabb helyzetben lévő, autizmus spektrum zavarban érintett emberek segítése.
– A csokoládékészítés valóban hasznos az autizmus spektrum zavarral élő embereknek, hiszen apró folyamatokra bontható tevékenység, így alkalmas a foglalkoztatásukra – folytatta. – Számunkra az alapító egyfajta példakép, s a mostani képzés keretein belül a velünk együttműködő cukrászok szintén sokat tanulhattak. Szeretnénk folytatni a küldetésünket, hogy minél többek ismerhessék meg a varázslatos csoki világát.
Dénes Ákos szintén érintett, hiszen nagyobbik fia autista. A szakember hozzátette: autista fiatalokkal dolgozunk, ők készítik a csokoládékat, részt vesznek a gyártási folyamatokban, csomagolják, számlázzák, sőt értékesítik is a termékeket. A munkájukkal a nyílt és a védett munkaerő piacon is nagy eséllyel szerepelhetnek, melyhez további képzési tréningek segítik az előrejutásukat, fejlődésüket.