Fenntartható gyümölcstermesztés

2022.03.28. 13:00

A becsehelyi kiviről hallhattak előadást az érdeklődők Miklósfán

A miklósfai városrész Mindenki Házában pénteken a Dr. Kotnyek István Kertbarát Kör szervezésében a „Fenntartható gyümölcstermesztés és borkultúra népszerűsítése Nagykanizsán” című projekt keretében az érdeklődők a becsehelyi kiviről hallhattak előadást, majd borkóstoló várta őket.

Benedek Bálint

Miklós Ákos Márton a magyar kivi termesztéséről is szólt

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az előadássorozat sikeréről a városrész önkormányzati képviselője, Radics Bálint beszélt. Elmondta: a miklósfai gazdák az elmúlt időszakban több érdekes beszámolót hallhattak például az almafajták sokszínűségéről, a bioborok előállításának lehetőségeiről. Ezúttal pedig olyan egzotikus növények, mint a füge, a datolyaszilva, a gránátalma, az indián banán vagy éppen a kivi termesztéséről kínált információkat Miklós Ákos Márton, aki maga is termeszti ezeket a gyümölcsöket. 

 

– Biztató jövőképet szerettünk volna adni azoknak a hétvégiház-tulajdonosoknak, akik felhagytak a szőlőter­mesztéssel – folytatta. – A jó zalai föld képes arra, hogy az eddig nem ismert fajták is terméssel lássák el a háztartásokat. Ezzel megmenthetők lennének a kisbirtokok. Azt tapasztaltuk, hogy a gazdák nyitottak, érdeklődnek, hiszen egy gombostűt sem lehetett leejteni, annyian gyűltek össze. 

 

A házigazda kertbarátkör elnöke, a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagja, Németh József is örült annak, hogy minden eddiginél többen hallgatták meg az előadásokat. Főleg annak tükrében, hogy az elmúlt hét tavaszias időjárása a munkák elkezdésére csábította a gazdálkodókat. 

 

– Dologidő van, ahogy errefelé mondjuk – folytatta. – A kiskertekben lehet már vetni a borsót, a retekféléket, elrakni a hagymát, a burgonyát. A szőlő és a gyümölcsfák metszésének ideje szintén elérkezett. Az időjárással kapcsolatban tanácstalanok vagyunk, bár tavaly hasonlóan kezdődött az év, ám mégis több csapadék érkezett a földekre. Jelenleg tragikus a helyzet, ha két héten belül nem lesz legalább 60-70 milliméter csapadék, akkor azt minden megsínyli. A téli csapadékmennyiség hiányzik a szőlőknek is, a 10 milliméter eső nem segít, ugyanis nem jut le a gyökérzónába, hogy hasznosuljon. 

 

Az estét az ugyancsak becsehelyi, ám szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozó Hajdú Szilárd borkóstolója zárta, aki hatféle tavalyi évjáratú nedűvel kínálta az egybegyűlteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában