Frissen Zalából

2022.02.04. 17:30

Strucctollas legyező a hónap műtárgya Zalaegerszegen

Egy fekete strucctollas legyező a hónap műtárgya, amely a polgármesteri hivatal földszintjén, a Göcseji Múzeum kihelyezett üvegvitrinjében látható.

 Arany Gábor

Dömötör Andrea gyűjteménykezelő a legyezővel

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az egy-két tollát már elvesztett legyezőről a múzeum kommunikációs munkatársa, Szényi Krisztina által összeállított ismertetőből megtudható, hogy a celluloidküllők alkotta vázát vékony, sötétbarna szalag fogja össze. A végén kis szegecsekkel felerősített, mozgatható fémfül található, erre kötötték a fekete fonálból sodort szárat a három szálból fonott karikával, valamint a selyemfonalból készített bojttal. 

 

A pompás látványt nyújtó darab értékét növeli, hogy az évtizedek dacára jó állapotban őrizte meg magát. Az évektől, a használattól általában a legyezők küllőinek fa- és csontrészei deformálódnak, eltörnek, hiányossá válnak. A fém- (leggyakrabban réz-, ezüst- és aranyozott) flitterek, acéllapocskák, ezüst- és aranyozott fóliák megsötétednek, korrodálódnak. A textilrész az anyag öregedésével egyre törékenyebbé válik, akárcsak a tollas változatok. Gondos tárolásuk ezért is fontos, mert restaurálásuk rendkívül összetett feladat. 

A legyezőt már az ókori keleten is használták. Az első ismert strucctollas változata i. e. 1370-ből való egyiptomi sírleletből származik. Indiában a királyi méltóság jelvénye volt, Európában a kora középkorban egyházi, liturgikus célokra használták. Elterjedése a kontinensen Itáliának köszönhető. Aztán a reneszánsz hozta divatba a négyszögű, zászló formájú és kör alakú, festett legyezőt tükörrel a közepén, strucc- és pávatollal keretezve. A 16–17. század fordulóján Medici Mária honosította meg Franciaországban, ekkor az előkelő hölgyek aranyzsinóron viselték a drága övükön.  

 

A legyezőkészítők nagy számát mutatja, hogy 1673-ban Párizsban céhbe tömörültek. A napjainkig használatos, összecsukható legyező keletről jutott el hozzánk. A 18–19. században a női öltözködés díszes kellékévé vált. A polgárság köreiben is elterjedt, és a báli ruha kiegészítőjeként modern változata a nyári kánikulában máig megjelenik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában