Az első napot táncház zárja

2022.02.24. 17:00

Népzenei kurzus és konferencia indul Nován

Kétnapos, népzenei kurzussal egybekötött szakmai konferenciát tart a hétvégén a göcseji településen a Csádé zenekar és a Szapáry Egyesület. Szombaton a zene- és táncoktatás iránt érdeklődőket, vasárnap pedig az elméleti ismeretekre fogékony hallgatóságot várják.

Gyuricza Ferenc

A Csádé zenekar legutóbbi novai koncertjén Fotó: archív/GyF

Minderről Gubinecz Ákos, a Csádé népzenei együttes vezetője beszélt lapunknak. Elmondta: a Határtalan népzene elnevezésű konferenciát - amit a Csoóri Sándor Alap támogat - már 2020 novemberében szerették volna megrendezni, ám az egészségügyi veszélyhelyzet miatt akkor halasztaniuk kellett. Az átütemezés azonban viszonylag jól sikerült, hiszen egy kivétellel valamennyi felkért előadó tudta vállalni az új időpontot is.

 

 

A novai Gönczi Ferenc Művelődési Otthonban szombat délelőtt a népi énekes Zsikó Zsuzsanna és a citerán játszó Dudás Klára lesznek a kurzus oktatói. Délelőtt Fekete Dóra irányításával zeneóvoda, míg 17 órától a világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhin nevéhez köthető MUS-E program zajlik, utóbbit Hochrein Judit vezeti. A nap zárásaként, 19 órától a Csádé zenekar táncházat tart, melynek részeként Kiss Norbert zalai cigánytáncokat tanít.

 

 

A konferencia vasárnap 10 órakor kezdődik a művelődési otthonban. Délelőtt dr. Sándor Ildikó néprajzkutató, egyetemi docens az énekes népi játékok oktatásban betöltött szerepéről beszél; dr. Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész, egyetemi docens a 21. századi iskoladrámákat és dramatikus népénekeket mutatja be; míg a népzenész ifj. Horváth Károly zalai népdalokkal megvalósított rendhagyó néprajzórákról beszél. Délután Vakler Anna népzenetanár az oktatás céljait és értékelési szempontjait vázolja; Eredics Gábor Kossuth- díjas népzenész, egyetemi adjunktus a média népzeneoktatásra gyakorolt hatását elemzi; Bognár Anna színész pedig a művészeti nevelés témakörében szerzett tapasztalatairól beszél.

 

 

A konferenciára - amely kerekasztal-beszélgetéssel zárul - online csatlakozási lehetőséget is biztosítanak a szervezők, erre a Csádé zenekar honlapján regisztrálhatnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában