Hogyan közlekedjünk ilyenkor?

2022.02.16. 17:18

Meghibásodott a fénysorompó Nagykanizsán a Vár utcában, bő egy órán át pirosat mutatott

Nagykanizsán a Vár utcai vasúti átjáróban kedd este bő egy órán át tilos jelzést mutatott a fénysorompó, ám az érintett időszakban vonat nem közlekedett a vonalon. Arról, hogy ilyen esetben miképp kell viselkedniük a közlekedőknek egy autósiskola vezetője beszélt.

Benedek Bálint

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Lapunk egyik olvasója épp egy hosszú műszak után személygépkocsijával a számára megszokott útvonalon szeretett volna kijutni a városból. A Vár utcai fénysorompó piros jelzése megállította, sőt a karokat is leengedték. Elmondása szerint bő húsz perc után a feltorlódott kocsisorból többen megelégelve a várakozást, dudálni kezdtek. Aztán újabb húsz perc elteltével néhányan megfordultak és a pár kilométeres kerülőt választották. De akadtak olyanok is, akik vakmerően, a szabályokat megszegve a tilos jelzés ellenére az átjáróba hajtottak és kikerülve a karokat folytatták útjukat.

 

A problémával megkerestük a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságát, ahonnan szerda este írták: a Vár utcai vasúti átjárónál műszaki ok miatt nem működött a fény- és félsorompó, nem lehetett felnyitni vonatmentes időben. A műszaki szakemberek 19.10 órára megjavították a sorompókészüléket, már zavartalanul működik. A gépkocsikkal a helyreállításig másik útvonalon haladhattak.

 

Pálné Péter Eszter, a kanizsai Start Oktatási Kft. ügyvezetője elmondta: amennyiben a vasúti átjáró piros jelzést mutat, megállapítható, hogy a jelzőlámpa működik. Tehát továbbra is tilos az áthaladás.

 

- A közlekedők nem bírálhatják felül annak hosszát, vagyis alternatív útvonalat kell keresniük - fogalmazott. - Ha valaki az intézkedés szükségességét érzi, értesítse a rendőrséget. A hatóságnak ilyen esetben az a dolga, hogy felvegye a kapcsolatot az üzemben tartóval. Azonban a rendőr sem bírálhatja felül a fénysorompó jelzését, hanem a vonattársaság feladata kiküldeni egy jelző őrt és esetleg utóbbi személy irányíthatja a forgalmat. Minden másik esetben alternatív útvonalat kell keresni: a tilos jelzésen semmi esetre sem szabad áthaladni, ugyanis bármikor érkezhet a szerelvény.

 

A szakember szerint ez nem keverendő össze azzal, ha a jelzőkészülék valamilyen hiba folytán egyáltalán nem működik, nem ad fényjelzést. Utóbbi esetben fokozott óvatossággal áthaladhatnak a közlekedők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában