Frissen Zalából

2022.02.07. 07:00

Kihirdették a nemzetközi fotópályázat eredményét

A korábbi évekhez képest rendhagyó módon, a szlovén kultúra napja tiszteletére, a Városi Színház és Hangversenyteremben megtartott ünnepség részeként került sor péntek este a VIII. Pannonia Reflections Nemzetközi Fotóművészeti Pályázat eredményhirdetésére.

Gyuricza Ferenc

Pisnjak Attila (balról), Matjaz Cater, Davor Dolencic és Magyar János a sajtótájékoztató után

Fotó: Gyuricza Ferenc

A szervezőknek azért kellett eltérniük a szokásos metódustól, mert a Szlovéniában érvényben lévő járványügyi szabályozás miatt a legjobb fotókból összeállított tárlat helyszíne, a Galéria és Múzeum nem fogadhat nagyobb tömeget. Ezért az eredményhirdetést követően a kiállítást egyénileg tekinthették meg az érdeklődők, s a díjazott fotósok is csak ily’ módon vehették át az elismeréseiket. A pályázatról és a tárlatról ezért még péntek délelőtt Magyar János lendvai polgármester, Matjaz Cater zsűrielnök, Davor Dolencic, a szervező Pannonia Fotóklub elnöke, illetve Pisnjak Attila, a házigazda Galéria és Múzeum művészettörténésze közreműködésével sajtótájékoztatót tartottak. Ezen többek közt elhangzott: Pannonia Reflections egy nemzetközi projekt, amely rendkívül nagy értékkel és presztízzsel bír, hiszen három szakmai szervezet, a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség, az Amerikai Fotográfiai Társaság, valamint a Szlovén Fotográfus Szövetség védnöksége alatt áll, s az értékelést is azok rendkívül szigorú szabályai szerint végzik. 

 

A pályázatra a világ 61 országából 359 alkotó összesen 5988 fényképpel nevezett. A szervező Pannonia Fotoklub ezúttal is öt témát jelölt meg: építészet, táj, víz, illetve szabadon választott színes és monochrom. A szlovén Matjaz Cater, szerb Borislav  Milovanovic és horvát Nenad Martic alkotta nemzetközi zsűri minden kategóriában külön értékelte az alkotásokat, így több díjat is átadtak. A legjobb értékelést kapott fotókból összeállított tárlat május 10-ig tekinthető meg a Galéria és Múzeumban. 

 

A díjazott fotók alkotói között néhány magyar fotós is szerepelt. A szabadon választott színes kategóriában a legrangosabb díjat, a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség arany medálját Kerekes István Vad tekintet című alkotása kapta. Ebben a kategóriában a nagykanizsai Szabó Zsolt a Szlovén Fotográfus Szövetség arany medálját érdemelte ki. A víz kategóriában négy magyar fotóst díjaztak, a Söjtörön élő dr. Simán László a Mitózis című fotójáért ezüst medált vehetett át a Szlovén Fotográfus Szövetségtől, Kerekes István a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség ezüst, Déri Judit ugyanezen szervezet bronz medálját kapta, míg Banóczi László a kiállítás bronz medálja elismerésben részesült. Kerekes István egy harmadik képet is díjazták, utóbbit a szabadon választott monochrom kategóriában. A VIII. Pannonia Reflections fődíját a szlovén Urska Gradisnik kapta a Remény című fotójáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában