Példaként tekintenek rá

2022.02.26. 08:00

Kelemen Imre jogtudósra, a falu szülöttjére emlékeztek Zalatárnokon

A magyar jogtudomány kiemelkedő alakja volt Kelemen Imre, aki 1745. február 26-án született a faluban. Az évfordulón rá emlékeztek a településen.

Gyuricza Ferenc

A résztvevők megkoszorúzták Kelemen Imre szobrát Fotó: Gyuricza Ferenc

A rendezvényen Soós Zsolt polgármester elmondta: a jezsuita rendhez tartozó Kelemen Imre már tanulmányai során kitűnt társai közül. Doktorátust 1775-ben szerzett, majd tanított a győri jogakadémián, aztán Pécsett, Fehérváron és Gyöngyösön is. A pesti egyetemen 1793-tól 1817- ig dolgozott, ő volt a karon a magánjog első hivatásos művelője. Előadásait saját jegyzeteiből tartotta, latin nyelvű munkáit sokáig használták, azokat német és magyar nyelvre is lefordították.

 

 

- Büszkék vagyunk Zalatárnok szülöttjére, akire példaként tekinthetünk, s akinek emlékét méltó módon őrizhetjük - mondta a polgármester, utalva arra is, hogy a község egykori általános iskolája Kelemen Imre nevét viselte.

 

 

Az ünnepség résztvevői - köztük Vigh László országgyűlési képviselő és a helyi képviselő-testület tagjai - végezetül megkoszorúzták a néhai jogtudós mellszobrát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában