Évente kétszer szervezik meg

2022.02.25. 07:00

Hatodszor tartottak civil véradást Zala megyében

Civilek adtak vért ezen a héten országszerte, a 2019-ben indított programhoz megyénkben is csatlakoztak.

Arany Gábor

A kép előterében Pásztor József, akitől Varga Erika vesz vért, a háttérben Tompos Róbert és Bóbics Ibolya Fotó: Katona Tibor

A szervező Zala Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ irodavezetője, Horváth Rita közölte: a Civil Központok Hálózata felhívására évente kétszer tartják meg a civil véradást, a mostani immár a hatodik. Zalában három helyszínen várták az önkénteseket: hétfőn és kedden Keszthelyen, illetve Nagykanizsán, csütörtökön pedig a megyeszékhelyen fogadták a donorokat. Az akcióról értesítették az összes zalai civil szervezetet, valamint a központtal kapcsolatban álló intézményeket és vállalkozásokat. Hírlevelüket kétezer címre küldték el.

 

 

Kiemelkedő aktivitás jellemzi a polgárőröket - emelte ki, illetve ez évben a Zala- Müllex Kft.-től jelentkeztek nagyobb számban. Keszthelyen és Nagykanizsán három-három órában fogadták a véradókat, kéttucatnyian jelentkeztek, a megyeszékhelyen pedig 50-60 főre számítottak, ami az előzetesen a regisztráción jelentkezők számát meghaladja.

 

 

Horváth Rita azt is elárulta, hogy 2019-ben, az első civil véradás alkalmából adott vért életében először, azóta pedig résztvevője a programnak. Korábban ugyanis nem volt meg az ehhez szükséges minimális testsúlya - tette hozzá mosolyogva.

 

 

Az elsők közt jelentkezett csütörtökön a zalaszentmihályi Pásztor József, aki veterán véradónak számít: eddig már 85 alkalommal nyújtotta a karját. A vasútnál dolgozó, 43 éves férfi elmondta: évtizedek óta ad vért évente kétszer a falujában, amikor kitelepül a vérellátó szolgálat. Emellett él más alkalmakkal is, hiszen férfiként évente ötször adhat vért - magyarázta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában