Fejlesztések

2022.02.08. 07:00

Fejlesztési tervek tóra, útra, intézményekre - Beszámoló Pacsáról

Közel fél évszázada szolgálja a pacsaiak pihenését, szórakozását a város északi határában elterülő víztározó, amelyet egykor a helyi termelőszövetkezet hozott létre.

Arany Gábor

Kelemen Tamás, Pacsa polgármestere

Forrás: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Az odavezető út azonban nem nevezhető vendégcsalogatónak, ezért a felújítására az önkormányzat pénzügyi támogatásért nyújtott be pályázatot. Immár harmadszor, mert eddig nem kapott zöld utat. Erről Kelemen Tamás polgármester számolt be. 

 

 

A Magyar falu programból (MFP) remélnek támogatást, amit az is indokol, hogy nyaranta sokan keresik fel a tavat. A vendégek, rendezvények fogadására pavilont is emelnének a parton, ennek terveit az önkormányzat már elkészítette. Az út felújítása közel 40 millió forintba kerülne a számítások szerint, míg a rendezvénypavilon tervezett költsége 10 millió forint körüli. A tóhoz kapcsolódik a parti tanösvény terve is. Ennek megvalósítására a szlovén–magyar Interreg együttműködési alaphoz pályáznak anyagi támogatásért, és a szomszédos Zalaigricével közösen valósítanák meg. A tervek már elkészültek 

 

 

Sokak örömét szolgálja majd, ha sikerül mindezt megvalósítani. Csak emlékezte­tőül: a Kalonca-patakra épített völgyzáró gát mögött 1975-ben alakult ki a 13 hektáros víztükör, aminek kezelésére a szövetkezeten belül a horgász­egyesület jött létre. A kilencvenes évek közepén a téesz a tározót eladta, ekkor került az önkormányzat birtokába, közösen a horgászok egyesületével. A kikapcsolódást nem csak a tó gazdag halállománya garantálja a horgászok számára, mert kristálytiszta vize strandolásra is kiválóan alkalmas. A víztükrön többször zajlott a modellhajók országos bajnoki futama is. Rendszeresen megtalálják külföldiek is. 

 

 

Szintén az MFP-ből remélnek 25 millió forintos támogatást a könyvtár gépészeti-energetikai felújításhoz. Az elöregedett nyílászárók mellett a húszesztendős gázkazán is növeli a fenntartás költségeit, amin az alternatív fatüzelés sem sokat segít. A padlástér szigetelése, a vizesblokk felújítása is szerepel a tervek között, valamint napelem kerülne a tetőre 5 kW-os teljesítménnyel. Szintén az MFP-hez pályáznak 10 millió forint támogatásért, hogy a temető és a templom közötti szakaszon a járdát felújíthassák. Tekintettel arra is, hogy hamarosan kezdődik a 75-ös út városon átvezető szakaszának rekonstrukciója. 

 

 

A városháza modernizáció­ja is szerepel a tervekben; a vizesblokk és az elektromos hálózat rekonstrukciója, valamint a festés mellett a 40 millió forintos munka része a 15 kW-os napelemtábla telepítése is. Ennek költségét a Belügyminisztérium által kiírt pályázaton remélik elnyerni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában