NÉBIH

2022.02.13. 21:00

Ételízesítőket vizsgáltak

Az ételízesítők is sorra kerültek a Szupermenta terméktesztprogramban, mely során 35 terméket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Huszonhét ételízesítőnél fordultak elő jelölési hibák, továbbá a hatóság öt, zellert is tartalmazó ételízesítőt kivont a forgalomból, mert a csomagoláson nem jelölték az allergén jelenlétét.

ZH

A Szupermenta 35 (25 hazai és 10 külföldi előállítású) ételízesítőt vizsgált. A tesztelt termékek három csoportba sorolhatók: 29 ételízesítő sót és adalékanyagot/aromát is, 3 termék pedig csak sót tartalmazott, míg 3 ízesítő -mindkettőtől - mentes volt. Mérték az ólom- és kadmiumtartalmat, vizsgálták az adalékanyagokat, de az allergén összetevők nem várt jelenlétét is ellenőrizték. Öt ételízesítőnél kimutatták a zellerallergént, pedig a csomagoláson erre nem volt utalás. A hatóság az összes érintett terméket - már a tesztfolyamat elején, tavaly júliusban - azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, azok forgalomba hozatalát megtiltotta, a fogyasztóktól visszahívta. Egy terméknél - a helytelen allergénjelölés mellett - a sótartalom magasabb volt, mint amit a csomagoláson feltüntettek. (Az eljárások lezárása után az érintett három gyártó öt visszahívott terméke - a zellerallergénre való utalást is tartalmazó javított jelöléssel - újra forgalomba kerülhetett.) A termékek több mint kétharmadánál, 27 ételízesítőnél egyéb jelölési hibák is akadtak. Gond volt többek között a zöldségösszetevők feltüntetésével, a származásra, a tápértékre és a szárított zöldségek mennyiségére vonatkozó jelölésekkel is. A hibák miatt hatósági eljárások indultak, élelmiszer- ellenőrzési bírságot szabtak ki az ellenőrök öszszesen mintegy 2,3 millió forint értékben, és a jogsértések megszüntetését írták elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában