Ízletes disznótoros ételek

2022.02.14. 07:00

Egyre népszerűbb a murakeresztúri böllérfesztivál

Friss töpörtyű, resztelt máj, finom káposztaleves és sült kolbász. Rengeteg érdeklődőt vonzott szombaton a Mura-menti malacságok, vagyis a VIII. Murakeresztúri böllérfesztivál, melyen a disznótoros ételek mellé számos könnyűzenei program is társult.

Benedek Bálint

A csapatok többsége a hagyományos módszerrel töltötte a kolbászt, munkában TDE ITS csapata Fotó: Gergely Szilárd/Zalai Hírlap

A Murakeresztúr és Fityeház önkormányzatainak szervezésében meghirdetett eseményre kétezer négyzetméteres sátrat állítottak fel a művelődési ház melletti területen, melyben kora délutáni ottjártunkkor a főzőcsapatok előtt kígyóztak a sorok. A rajongásuk érthető volt, hiszen a kora reggeli vágást követően mindenütt készültek a disznótoros ételek. A frissen töltött, ropogósra sült kolbászok és hurkák mellett néhányan rántott húst készítettek, de sok helyen készült toros káposzta is.

 

A Fityeház Fejlődéséért Alapítvány versenyen kívül friss töpörtyűt kínált. A szervezet elnöke, Magdics László elmondta: nem vágtak disznót, viszont 400 (!) kilogramm zsírszalonnát dolgoztak fel és sütöttek meg nagy odafigyeléssel. S hogy semmi ne vesszen kárba, a minőségi szalonnáról lefejtett húsból még finom fasírozottat is készítettek a látogatók legnagyobb örömére.

 

A Hegylakók csapata viszont már nyolcadik alkalommal indult a versenyen. Főleg férfiak dolgoztak, töltötték és sütötték a hurkákat. Szóvivőjük, Imre Géza elmondta: helyi és környékbeli településekről verbuválódtak össze a jó barátok, akik 225 kilogrammos disznót kaptak. Olyannyira jól dolgoztak, hogy a csülök, az oldalas gyorsan elfogyott, de a speciális recept alapján készülő "kocaburger" is nagy népszerűségnek örvendett.

 

- Jól látszik, mennyien vannak, az embereknek már szükségük volt a fesztiválra, elegük lett a járványból - mondta Mészáros Árpád, a Murakeresztúri Szikracsapók vezetője. - A hagyományos disznótoros ételek mellett a különleges savanyú pejslit, vagyis belsőségekből készülő tüdőleveset kínáltunk a zsűrinek. Az elmúlt években megmutattuk, milyen összetartó csapat vagyunk, amit a közönség is értékelt, nekünk ez a legfontosabb.

 

Ezt követően a rendezvény megnyitóján Polgár Róbert, Murakeresztúr polgármestere elismerően beszélt a különféle szervezetek, politikusok, cégek, vállalkozók és civilek kivételes összefogásáról és támogatásáról, melyek sikeressé tették a programot.

 

A Südők csapatának hölgytagjai, balról: Németh Barbara, Hederics- Tóth Alexandra és Kolovics Bianka finomságokat kínáltak Fotó: Gergely Szilárd/Zalai Hírlap

Az esemény védnöke, dr. Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke nevében Bene Csaba alelnök kiemelte: a kezdetektől támogatják a fesztivált, mely a vidék hagyományait élteti, és átadja a disznóvágás ősi tudását a mai generáció tagjainak.

 

- A szórakozás és szórakoztatás mellett nagyon fontos feladat a tradíciók megőrzése - fogalmazott köszöntő beszédében Cseresnyés Péter államtitkár. - Egy történelmi vidék fesztiváljáról van szó, itt van Muraköz, Muravidék és a határ magyar oldalán alkottunk egy fogalmat, ez pedig Murafölde. A magyar kormánynak kifejezetten fontos a vidék Magyarországa, ennek ékes példái az intézmények felújításain túl a lelkek megerősítése.

 

A fesztiválon először szerepelt főzőcsapattal a szlovén Petesházi Turisztikai Egyesület és Lendva. Utóbbi település polgármestere, Magyar János hálás a részvételért, mely tovább erősítheti a baráti kapcsolatokat és új lehetőségeket nyithat.

 

Eredmények. Legjobb leves: 1. Hegylakók, 2. Südők, 3. Semec farm. Főtel: 1. Südők, 2. Semec farm, 3. Csontdarálók. Hurka: 1. Keresztúri Szikracsapók, 2. TDE ITS, 3. Hegylakók. Kolbász: 1. Baka-Tor Team, 2. Südők, 3. Keresztúri Szikracsapók. Töpörtyű: 1. Baka-Tor Team, 2. Südők, 3. Hegylakók. Zsűri különdíjak: 1. Murakeresztúri Szikracsapók, 2. Südők, 3. Malackodók. Összesített eredmény, vándorkupa: 1. Südők, 2. Keresztúri Szikracsapók, 3. Baka-Tor Team.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában