Új Szent István-szobor

2022.02.04. 19:00

Az államalapítás ünnepére megszépül a tér Pacsán

Ez évben megújul a Szent István tér, a növényzet cseréje mellett új szobrot is állítanak az állam­alapító emlékére.

Arany Gábor

Kelemen Tamás polgármester elmondta: az átalakítás egyik oka, hogy a tér keleti oldalán a smaragdtuják sorát a borókadíszbogár tönkretette, és hársfák is beavatkozást igényeltek veszélyessé vált állapotuk miatt. Megtörtént a beteg fák kivágása, és helyükre 23 darab gömbkőris került. 


A 2000. augusztus 19-én felavatott, fából faragott Szent István-szobor is cserére szorul állapota miatt, az új alkotás elkészítésére ugyancsak Boa Endrét kérték fel, az avatást pedig idénre, az államalapítás ünnepére tervezik. A tér új térkő burkolatot kap, pihenőpadokat helyeznek ki – a munkálatok összköltsége meghaladja a hárommillió forintot. 


A tervezett beruházások sorában említette meg a polgármester, hogy az egészségház fogorvosi rendelőjének bejárata előtt kicserélik a burkolatot, a biztonságos közlekedés érdekében pedig védőkorlátot építettek ki a mozgássérültek bejáratához. 


S ha már közintézmény: az óvoda-bölcsőde berendezését „felfrissítették”, 60 darab széket vettek, mégpedig a korosztályhoz illő háromféle méretben. Tömörfa anyaguk tartósnak ígérkezik, és hatékonyan fertőtleníthető. A beszerzést a fenntartó pacsai és zalaigricei önkormányzat társulása finanszírozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában