Megemlékezés

2022.02.01. 13:00

A vasúti tragédia áldozataira emlékeztek Lentiben

Hétfőn a város önkormányzata és a Szépkorúak Civil Szervezete tartott megemlékezést az 1969-es herendi vasúti balesetben elhunyt helyi katonák tiszteletére a Táncsics úton található katonai emlékműnél.

Korosa Titanilla

Dömény Sándor, Horváth László és Drávecz Gyula alpolgármester koszorúz Fotó: Korosa Titanilla

A rendezvényen Dömény Sándor vezérőrnagy emlékezett meg az áldozatokról. 

 

– Ma gondolatainkban, lelkünkben újra őrző lángot gyújtunk és fejet hajtunk hőseink előtt – mondta ­Dömény Sándor, majd felelevenítette a történteket. 

 

– Lentiben, a zajdai laktanyában diszlokáló akkori Magyar Néphadsereg 6783 hadrendű számú alakulatának harckocsizászlóaljánál szolgálatot teljesítő katonatársaink a haza védelmére felkészítő, eredményes gyakorlatsorozat befejezését követően haza­felé tartottak 1969. január 31-én. Reggel 7 óra 57 perckor történt a baleset, a herendi vasútállomás negyedik vágányán veszteglő, éppen a kijárási engedélyre várakozó katonavonatba belerohant a Szombathely irányából érkező gyorsvonat egy helytelen váltóállítás következtében, az azonnali gyorsfékezés ellenére, mintegy 70 kilométer óránkénti sebességgel. 

 

A katonai szerelvényen meghalt a mozdonyvezető és tíz katona, míg 25-en súlyos, életveszélyes, 16-an pedig könnyű sérülést szenvedtek. A gyorsvonaton öten sérültek meg súlyosan és 16-an könnyebben. 

 

A vezérőrnagy beszéde után Horváth László, a város polgármestere emlékezett a baleset áldozataira, és arról beszélt, hogy Lentiben ma is sok család és civil szervezet is őrzi a katonai múlt emlékeit, és sokan ápolják az e kötelék révén kialakult kapcsolatokat. 

 

Horváth László hozzátette, hogy a közelmúltban a Honvédelmi Minisztérium nyújtotta támogatásból megújulhattak Lentiben a Táncsics úton elhelyezett honvédségi emlékművek. 

 

Barta Ödönné, a szervező Szépkorúak Civil Szervezetének elnöke elmondta, hogy második alkalommal tartották meg a megemlékezést a herendi vasúti szerencsétlenség áldozatainak emlékére, jelezve, hogy nem feledkeztek meg róluk. Hozzátette, hogy személyesen is érintett volt az eset kapcsán, hiszen néhai férje is a vonaton utazott, ő szerencsésen túlélte a balesetet.

 

 

Végül az egybegyűltek elhelyezték koszorúikat, mécseseiket az emlékműnél. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában