2020-ban vette meg az önkormányzat

2022.02.24. 07:00

A régi iskolában nyílna meg Szentpéterúr múzeuma

Közadakozásból újították fel a faluban a több mint százéves Szentháromság-szobrot, a régi iskolaépületben pedig helytörténeti kiállítást rendeznének be.

Jóna István

Szummer László a régi iskola és a felújított szobor előtt Fotó: Jóna István

Még 2020-ban vette meg az önkormányzat a régi iskola épületét, Szummer László alpolgármester javaslatára. A környék rendbetétele az épület előtti Szentháromság-szobor felújításával kezdődött el, amit Farkas László plébános tavaly augusztusban fel is szentelt.

 

 

- Vági Józsefné Szentpéterúrról írt könyvéből tudtuk meg, hogy a szoborcsoportot 1903-ban állították - mondta el Szummer László. - Az állapota igencsak megromlott, a felújítás szinte az utolsó pillanatban történt. Az ikonikus szobor helyreállítása közel 2 millió forintos közadakozásból valósult meg, a Közalapítvány Szentpéterúr Község Jövőjéért közreműködésével.

 

 

A régi iskolaépület tetőszerkezetét a közalapítvány újíttatta fel, 4,5 millió forintos költséggel. Még 2020- ban pályázatot adtak be a Magyar falu civil programja keretében az épület felújítására, de közben kiderült, hogy közalapítványok nem pályázhatnak ebben a kategóriában, így újabb lehetőség után kellett nézniük. Nemrég új civil szervezetet hoztak létre helyben, Élhetőbb Falvakért Egyesület néven és februárban már pályáztak is a Magyar falu programban épület- felújításra.

 

 

 

- Ebben az épületben egykor még a nagyszüleink is tanultak, mi pedig szeretnénk helyreállítani - folytatta Szummer László. - Az elmúlt években rengeteg tárgyi emlék gyűlt össze, amelyből helytörténeti anyagot állítanánk össze, megmutatva az utókornak, miként éltek elődeink. Ugyanitt kapnának helyet a felújított egykori általános iskolai tablók is.

 

 

Az új egyesület terveiben szerepel az is, hogy a közalapítvánnyal, valamint az Összefogás Szentpéterúrért Egyesülettel idén június 11-ére megszervezik a faluban az elszármazottak találkozóját, melyen három évvel ezelőtt közel 400-an vettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában