Frissen Zalából

2022.02.02. 10:06

A fővárosi VILTIN Galériában a zalaegerszegi születésű festőművész alkotása is szerepel

Hosszabbított nyitvatartásban még február 5-ig látható a fővárosi VILTIN Galériában a Kör című csoportos kiállítás, amin a zalaegerszegi születésű, Pécsen élő Szentgróti Dávid festőművész két alkotása is szerepel.

Mozsár Eszter

Forrás: VILTIN Galéria

Mellette Gálhidy Péter, Gáspár György, Hajas Katinka, iSKI Kocsis Tibor, Körösi Viktória, Szabó Klára Petra és Szentpétery Ádám munkáit nézhetik meg a látogatók. 

Szentgróti Dávid Swing 3. című akril festménye

A tárlat témája a körnek, mint geometrikus formának a kortárs művészetben betöltött szerepe, tematikus alkalmazása.

„A nyugati művészet történetében a kör, mint geometrikus forma megjelenítése, alkalmazása szorosan összekötődött a funkcióval, azaz a forma önmagáért való ábrázolása kevésbé játszott szerepet, mint a keleti, vagy a prekolumbián vizualitásban. Az antikvitástól a reneszánszon át egészen a modernitásig a művészek akkor nyúltak a körhöz, ha közlési szándékuk ideális kerete a kör, vagy a kör transzformációjából adódó egyéb geometriai forma alkalmazása volt. Az alakzat ugyanakkor szorosan összefüggött az építészettel, formatervezéssel az ókortól egészen a 20. századi modernitásig” – olvasható a galéria közösségi oldalán.

Forrás: VILTIN Galéria
Forrás: VILTIN Galéria

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában