Csillagos égen

2022.01.03. 20:16

Zalaegerszegről is lefotózták a James Webb Űrtávcsövet (videó)

A 2021 karácsonyakor útnak indított, 11 milliárd dollárba kerülő James Webb Űrtávcsövet január 1-én este, Mezei Balázs zalaegerszegi amatőrcsillagász örökítette meg.

zaol.hu

A James Webb Űrtávcső a csillagászat egyik főműszere lesz az évtizedben, amely a narancssárga fénytől a közép-infravörösig fog észlelni. Az indítást követően a JWST égi koordinátákat óránkénti bontásban a NASA közzétette, ezek alapján bárki megkeresheti.

Az új év első estéjén Mezei Balázs zalaegerszegi amatőr csillagász saját távcsövével, otthonából megörökítette az űreszköz mozgását. A videón a kép közepétől jobbra és lefelé gyorsan mozgó fénypont a James Webb űrtávcső, amit a kiadott koordináták és csillagtérkép használatával azonosított az észlelő.  A képek készítésekor az Orion csillagképben járt az űrteleszkóp. Az azonosítást Mezei Balázstól függetlenül Dr. Csizmadia Szilárd csillagász, a DLR munkatársa is megerősítette (DLR: Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt, Német Lég- és Űrkutatási Központ) - írja honlapján a Vega Csillagászati Egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában