Több helyen kérnek útdíjat

2022.01.04. 14:00

Változás január elsejétől: emelkedett az e-matricák ára

A hazai gyorsforgalmi közúthálózat néhány további szakaszával együtt az M76-os út egyelőre még át nem adott, Balatonszentgyörgy és Keszthely-Fenékpuszta közötti mintegy három kilométer hosszú szakasza is díjkötelessé válik 2022- ben – olvasható ki abból a közleményből, amelyet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. juttatott el szerkesztőségünknek.

Gyuricza Ferenc

Mobil ellenőrzést végez a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. Fotó: NÚSZ

Fotó: © NÚSZ Zrt. / Fülöp Ildikó

A közlemény részletesen beszámol a 2022. január elsejével életbe lépett változásokról. Az innovációért és technológiáért felelős miniszter rendeletének módosítása szerint idén négy újabb közút használata biztosan díjkötelessé válik. Az említett M76-os autóút újabb szakasza mellett fizetnünk kell az M4-es autóút Abony és Törökszentmiklós- nyugat közötti részének, az M30-as autópálya Miskolc- észak és Tornyosnémeti közötti, valamint az M85-ös autóút Sopron-kelet és Sopron- észak közötti szakaszának használatáért. Az M30-as autópálya Miskolcot elkerülő szakasza ugyanakkor továbbra is díjmentes marad.

 

Információink szerint az M76-os autóút Balatonszentgyörgy és Keszthely-Fenékpuszta közti újabb szakasza szinte már teljesen elkészült, műszaki átadását január 4-re tervezik. Forgalom alá helyezése azonban csak márciusban várható. A gyorsforgalmi szakaszok úthasználati díja is változott 2022. január elsejével, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. már november elején bejelentette, hogy a személygépkocsik után fizetendő, 2023. január 31-ig érvényes éves e-matrica ára az eddigi 44 660 forintról 46 850 forintra emelkedett. A havi jogosultság ára 4970-ről 5210 forintra nőtt, a tíznapos matricáért pedig az eddigi 3640 forint helyett 3820 forintot kell fizetnünk. A megyei matricák ára 5200-ról 5450 forintra nőtt, érvényességi idejük ugyancsak jövő év január 31-ig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában