Frissen Zalából

2022.01.31. 15:00

Megy a gőzös Kanizsára

1861-ben indult meg a vasúti forgalom Budapest-Kanizsa vonalon.

ZH

Forrás: Zalai Hírlap / Archívum

1986.április 2-án reggel, a peronügyeletes csengőjelzésére kigördült a Déli pályaudvarról az a gőzmozdonyvontatta szerelvény, amelyet a MÁV abból az alkalomból indított, hogy 125 esztendővel ezelőtt, 1861-ben indult meg a forgalom a Buda–Kanizsa közötti vasútvonalon. A jubileumi vonaton korhű egyenruhába öltözött vasutasok teljesítettek szolgálatot, s a jellegzetes MÁV-szignál helyett ezen a napon a „Megy a gőzös Kanizsára" dallama csendült fel a pályaudvaron.

Mózes Pál, a városi tanács elnöke és Gál Róbert, a városi pártbizottság első titkára
Forrás: Zalai Hírlap / Archívum

A nosztalgiavonat utasai Székesfehérvár, Siófok, Balatonföldvár, Balatonfenyves, Balatonszentgyörgy érintésével jutottak el Nagykanizsára.
A kanizsai állomásra elsőként Siófokról érkezett jubileumi különvonat, egy fényesre "mosdatott" 424-es gőzmozdony vontatásával. Hangosbemondón át üdvözölték az érkezőket. s máris befutott Budapestről a nagy nosztalgiavonat, melyet egy 302-es sorozatszámú, 1913-ban készült, zöld színű mozdony húzott. (Tudósított a Zalai Hírlap 1986. április 3-ai száma.)

 

Ebből az alkalomból avatták fel a vasútállomás peronján Rétfalvi Sándor szobrászművész domborművét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában