Gyász

2022.01.31. 13:35

Elhunyt Dr. Gaál Zoltán, a Pannon Egyetem legendás rektora, Nagykanizsa díszpolgára

Hétfő hajnalban elhunyt Dr. Gaál Zoltán egyetemi tanár, „rector emeritus”, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja, az egyetem legendás rektora, valamint Nagykanizsa díszpolgára.

zaol.hu

Forrás: Pannon Egyetem - University of Pannonia / Facebook

Gaál Zoltán 1971-ben vegyészmérnöki oklevelet kapott a Veszprémi Vegyipari Egyetemen, és nyugdíjazásáig, sőt azután is az egyem oktatója maradt. Hét éven át a mérnöki kar dékánja, 1998-tól kilenc éven át az egyetem rektora volt, irányítása alatt, következetes, kitartó szervező és vezetői munkássága eredményeként a Pannon Egyetem a Dunántúl egyik meghatározó és rangos tudásközpontjává vált. 2001 és 2003 között Gaál Zoltán volt a Magyar Rektori Konferencia elnöke - közölte a veol.hu. 

Forrás: Pannon Egyetem - University of Pannonia / Facebook

Nagykanizsa Megyei Jogú Város polgármestere, Balogh László így emlékezett meg a város díszpolgáráról:

 

"Fájó szívvel búcsúzunk. A Pannon Egyetem korábbi rektora, Nagykanizsa Város Díszpolgára, a Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ alapítója, városunk hajdani vegyész diákja, támogatója és mentora, Dr. Gaál Zoltán professzor a mai nap elhunyt.

 

Professzor Úr a Pannon Egyetem és jogelődjeinek meghatározó, emblematikus alakja. Közel öt évtizedes szakmai pályafutása során mindig a magyar felsőoktatás, a Pannon Egyetem, a munkatársak, a hallgatók fejlesztését tartotta legfontosabb feladatának.

 

Igazi építő dékánként és rektorként maradandót alkotott. Számos magyar és idegennyelvű cikk, könyv, egyetemi tankönyv és esettanulmány szerzője. A Herendi Porcelánmanufaktúra Igazgatóságának elnöke.

 

Életében fontos szerepet játszott városunk, Nagykanizsa is, hiszen itt töltötte középiskolás diákéveit, melyről mindig szeretettel és büszkén mesélt. Ezek az élmények olyan meghatározóak voltak számára, hogy évtizedekkel később, már rektorként, fontosnak tartotta, hogy egyetemi kampusz létesüljön itt, ezzel újjáélesztve a felsőoktatást Nagykanizsán.

 

Stratégiai gondolkodása, tervező készsége, szakmai tudása és tapasztalata, emberszeretete igazi Mesterré tették őt.

 

Az ő szavaival: „egy nagy fa dőlt ma le!”

 

Balogh László

Nagykanizsa MJV polgármestere" - írta közösségi oldalán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában