Frissen Zalából

2021.12.24. 12:00

Zalacséb egyik legégetőbb problémája az óvoda felújítása

Az Ady utcai vízelvezetés problémáját, a Rákóczi utcai platánsor töménytelen mennyiségű lehulló falevelével való küzdelmet, illetve a kerékpáros közlekedés biztonságának kérdéskörét tették szóvá a helyiek a közelmúltban megtartott közmeghallgatáson.

Gyuricza Ferenc

Erdei Csaba a felújított kultúrház előtt

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Előbbi a nagyobb esők során okoz gondot, amit árkolással és a hídgyűrűk sártalanításával kellene orvosolni. A falevelek szintén az árkokat tömítik el, a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos felvetés pedig a szomszédos települést érinti: a felszólaló azt kifogásolta, hogy a Bagodot Zalalövővel összekötő bicikliút csak érinti a várost, nem vezet el annak központjáig. Erdei Csaba polgármester illetékesség hiányában erre nem tudott válaszolni. 

Ígéretet tett viszont, hogy egyeztet a hulladékgazdálkodóval, mert a helyiek szerint a lomtalanítások során csak nagyon kevés lomhulladékot szállítanak el, s így az akciónak nem sok értelme van. 

A közmeghallgatáson az elmúlt két év eredményeit, gazdálkodását és közösségi életét is bemutatta a polgármester. Mint mondta: 47 millió forintos pályázati támogatással elkezdődött a kultúrház és a sportöltöző felújítása, a Magyar falu program által nyújtott 14,5 millió forintból új falugondnoki buszt vásároltak, s szintén pályázati forrásból három év alatt 27 millió forintot fordíthattak rendezvények megtartására. Elkészült továbbá a Kossuth utcai gyaloghíd, konditermet alakítottak ki, kis értékű tárgyi eszközöket vásároltak, megtörtént a buszváró üvegezése, míg szociális ellátásra 1,35 millió forintot fordítottak. A falu egyik legégetőbb problémája az óvoda felújítása, erre ugyan kaptak 12 millió forint támogatást, de legalább 50 millió kellene. A hiányzó összeget csak részben tudják fedezni a Csébvári Csárda épületének értékesítéséből. 

A csárda eladása kapcsán Erdei Csaba kiemelte: az értékbecslő által 15,4 millió forintra tartott épületet 18 millióért sikerült értékesíteniük egy vállalkozásnak, ettől munkahelyek létesülését remélik. A bérbeadás lehetősége is felmerült, a tervezett munkásszállónak azonban nem örültek volna a helyiek. 

Zalacséb 2020. január elsejével kivált a zalalövői jegyzőségből és a zalaszentgyörgyi közös hivatalhoz csatlakozott. Ez anyagilag is kedvezőbb a település számára, s a működéssel is elégedettek. 

A polgármesteri beszá­moló a demográfiai mutatókra is kitért: öt helyi lakos hunyt el és két gyermek született, így a lakosságszám 501 fő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában