Frissen Zalából

2021.12.05. 06:50

Új igazgató, új tanulható szakmák indultak a zalaegerszegi Báthory-ban

Új igazgató, új módszerek, új tanulható szakmák, sőt, új, kurrens ágazatok az oktatási palettán – így kezdődött a 2021/22-es tanév a ZSZC Báthory István Technikumban. Miközben őrzik hagyományaikat és tanítják a „régi” szakmáikat is.

Fincza Zsuzsa

A „szépészet” első osztályosai Vargáné Kiss Csilla oktatóval tanulják a szakmák alapjait

Fotó: Picasa

Pusztai Zsuzsanna igazgató és elődje, Kónyáné Tömpe Lívia igazgatóhelyettes egyaránt tagja a törzsgárdának: Kónyáné 37 évvel ezelőtt állt katedrára a Báthory-suliban, amit 2007-től irányított; Pusztai Zsuzsanna 1999-ben némettanárként kezdte, 2000-től volt az idegen nyelvi munkaközösség vezetője, 2018-tól bekapcsolódott az igazgatási munkába, s az általános igazgatóhelyettesi munkakör után 2021. július 1-jén lépett lassan nyugdíjba készülődő elődje helyébe. Az átmenet tehát zökkenőmentesen zajlott.

A Báthory-suli palettáján szeptemberben, a megyében elsőként megjelent a „kreatív ágazat”: divattervezőket, dekoratőröket és nyomdaipari technikusokat képeznek. Az ötéves technikumi kurzus 9-10. évfolyamán ágazati alapoktatás folyik, majd a diákok az ágazati alapvizsga után a választott szakterületen folytatják a tanulást. A 4. év végén előrehozott érettségi vizsgát tesznek matekból, magyar nyelv és irodalomból, történelemből, az 5. évben már csak szaktantárgyakat és emelt óraszámban idegen nyelvet tanulnak, az utóbbiból érettségit, az előbbiből technikusi vizsgát tesznek, amely emelt szintű érettséginek felel meg.

A „szépészet” első osztályosai Vargáné Kiss Csilla oktatóval tanulják
a szakmák alapjait

 

- Krajczár Béláné és Müller Imre személyében kiváló óraadók oktatják a tanulóinkat – újságolta az igazgató. – A képzés iránt már az első hónapok után nagy az érdeklődés, és nem csak a megyéből. Igyekszünk diákjainkat széles körű tudással felvértezni, így a divattervező nemcsak megálmodja, de el is tudja készíteni a ruhákat – a tanulóink tanárukkal már viselik is a maguk kreálta kiegészítőket.

- A szépészeti ágazat is új nálunk – folytatta az igazgatóhelyettes -, a Munkácsy-technikumból került át hozzánk az oktatókkal együtt. Igyekszünk a kor követelményeinek megfelelő szépészeti oktatóbázist kialakítani. A diákok az alapképzés után fodrászként, illetve kéz- és lábápoló technikusként (hétköznapi néven: manikűrösként és pedikűrösként) tanulnak tovább.

- A kereskedelmi ágazat ötéves képzése a -kereskedő és webáruházi technikusképzés-, ahol a tradicionális ismeretek mellett az internetes kereskedés fortélyait is elsajátítják a tanulók – folytatta az igazgatónő. – A turizmus-vendéglátás ágazathoz a turisztikai technikus (utazásszervezés és szállodaipar), a cukrász, a szakács és a vendégtéri szaktechnikus tartozik. Az ágazat olyan népszerű, hogy az idén két osztályt kellett indítani belőle, s diákjaink minden éven országos versenyeken öregbítik iskolánk jó hírét. Az idegen nyelvi ipari és kereskedelmi technikus szakma képzése során a szaktantárgyakat az idegen nyelven tanulják, és így is vizsgáznak belőle a diákok.

A változatlanul népszerű szakképző iskolában hároméves tanulmányi idővel pék-cukrász, klasszikus cukrász, szakács, kereskedelmi értékesítő és pincér-vendégtéri szakember képzése folyik. Így jelenleg összesen 16 szakmára 23 nappali tagozatos osztályban közel ötszáz tanulót készítenek fel a duális partnerek közreműködésével. A kezdő évfolyamon négy technikumi és négy szakképző osztállyal vágtak neki a tanévnek. Ezzel a felállással már könnyen megvalósítják az új szemléletű oktatást, mint az intézményvezető jellemezte: az egész iskola úgy működik, mint egy nagy projekt, amit a tervezés első lépésétől a lebonyolítás minden mozzanatán át az eredmény felmutatásáig az osztályok bevonásával, együttműködésével tudnak megvalósítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában