Frissen Zalából

2021.12.03. 07:00

Nagy tervek vannak az újhegyi boronapincével

Több kiemelt célját is megvalósíthatja az Újhegyen az önkormányzat, a község ugyanis 23,6 millió forintos pályázati támogatást nyert az Agrárminisztérium 2021. évi zártkerti programjában.

Gyuricza Ferenc

Kaj István az újhegyi boronapincénél Fotó: Gyuricza

Az összeget a turisztikai-idegenforgalmi és örökségvédelmi célokat is szolgáló boronapince befejezésére, vadkerítés építésére és útfelújításra fordítanák. A munkálatokra várhatóan 2022-ben kerül sor.

– A boronapince létesítése régi álmunk – mondta Kaj István polgármester, az Újhegyi Borbarátok Egyesületének elnöke –, az épület közösségi színtérként működik, illetve a népi építészetnek is emléket állít. Később pincemúzeumként is szolgálna, ahol korabeli borászati és szőlészeti eszközöket helyezünk el, de fogadhat borkóstolókat, egyéb rendezvényeket is.

Kaj István az újhegyi boronapincénél Fotó: Gyuricza Ferenc

A munkálatok befejezéséhez azonban még több millió forintra van szükség. Kaj István ezért – mint a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat megyei referense – Nagy István agrárminiszter felé tett egy javaslatot, hogy a zártkerti pályázatban tegyék lehetővé az örökségvédelmi vagy közösségi céllal önkormányzati tulajdonba kerülő épületek felújítását is.

– A minisztérium nemcsak befogadta az ötletet, de arra is felkértek, hogy dolgozzam ki a program részleteit – folytatta Kaj István. – A 2021. évi pályázat egyik célterülete ezáltal arra biztosít lehetőséget, hogy ötmillió forintos keretösszegig elszámolhatóvá vált a borona- vagy töméspincék, esetleg szőlőhegyi keresztek felújításának költsége. Ha az idei zártkerti program közel 250 nyertes pályázatából az országban 20-30 helyen sikerülne a miénkhez hasonló közösségi tereket létrehozni, azzal jelentős lépést tehetnénk a szőlőtermő helyeink vonzóbbá tétele érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában