Maketten a vezérlése

2021.12.16. 07:00

Mennyit tud egy okosház? Az egerszegi Széchenyi-technikum diákjai bemutatták (videó)

Akár a távolból is, mobiltelefonnal vagy internet hiányában rádióhullámok vezérelte kapcsolóval irányíthatjuk okosházunk világítását, fűtését, elektronikus berendezéseit – derült ki a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikumának bemutatóján.

Az okosház mögött Kiss Sándor, Németh Márk, Szakál Illés és Zóka Zoltán tanulók, valamint az oktató Petrics István

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A tegnapi rendezvényen az intézmény diákjai szerepeltek szakmai vezetők, vendégek és a sajtó nyilvánossága előtt. 

 

A programon elhangzott: a nemzeti tehetségprogram, az iskola Pro Scola Alapítványa és a Legrand Zrt. (épületek villamos és digitális adatátviteli infrastruktúráinak forgalmazója) hazai szervezetének támogatása tette lehetővé, hogy a Széchenyiben az oktatók, valamint az épületgépészet, villamosság szakirányon tanuló diákok egy meglévő, családi házat szimuláló makettet a kor követelményeinek megfelelően továbbfejlesszenek, és kialakítsák benne a távvezérlés lehetőségeit. 

 

A nyertes pályázat eredményét bemutató demonstráción Némethyné Lővey Zsuzsanna igazgató köszöntője után Petrics István, Kercza Lajos és Kurucz Gyula oktatók, valamint tanítványaik avatták be a részletekbe a jelenlévőket.

 

A Zalaegerszegi SZC Széchenyi István Technikumának pályázati projektje révén épített okosházmaketten láthatták az egybegyűltek, hogy számítógépes program segítségével vezérelhető a teljes családi ház világítása, külön-külön minden helyiség. A nem használt csatlakozókat áramtalanítani, a fűtést be- és kikapcsolni, a redőnyöket fel- és lehúzni lehet ezen a módon, de még a ledfények színeinek változtatására is van lehetőség. A fejlesztő tanárok és tanítványaik azt is bemutatták, hogy internetes hálózat nélkül is megoldható mindez, akkor rádióhullámokat érzékelő kapcsolókkal kommunikál ugyanis a rendszer. A bemutató során az épület digitalizált formában is látható volt a kivetítőn, ez Balázs Kármen tanuló érdeme. A maketthez reléket, miniatűr alkatrészeket, mikrocsipeket, de még szívószálakat is használtak az építői, hogy a vezetékek ne sérüljenek. 

 

- A szakképzés folyamatosan lépést tart a technikai fejlődéssel - mondta a bemutató után a ZSZC kancellárja, Szabó Károly, hozzátéve: a széchenyis pályázat jó példa erre. 

 

Az együttműködésről a támogató környezet nevében Kummer Zoltán (Legrand Zrt.) szólt, jelezve, hogy a szervezet szándékaik szerint a jövőben további közös projektek részese lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában