Frissen Zalából

2021.12.28. 06:50

Jelentősen csökkent az utasszám a zalaegerszegi buszokon

Felülvizsgálja a megyeszékhely önkormányzata a helyi autóbuszjáratok rendszerét, mert évről évre nagyobb veszteséget kell finanszíroznia. A járvány is kedvezőtlen hatást gyakorolt a tömegközlekedésre.

Szabó Judit

A jegy- és bérletértékesítés is visszaesett Fotó: Pezzetta Umberto

A Volánbusz Zrt. a legutóbbi közgyűlésre nyújtotta be a beszámolót a zalaegerszegi tömegközlekedés tavalyi eredményéről. Az utasszám és a bevétel is jelentősen csökkent: 30 százalékkal kevesebb utas vette igénybe a szolgáltatást, mint 2019-ben, a személyszállítás nettó bevétele pedig 28 százalékkal esett vissza.

 

Az utasszám csökkenésében nagy szerepet játszott a járvány: a koronavírustól tartva sokan kerülték a tömegközlekedést, és az otthoni munkavégzés is apasztotta az utasok számát. A menetjegy- és bérletértékesítés egyaránt viszszaesett, összességében a zalaegerszegi helyi járatokon a személyszállítás nettó bevétele 131 millió forinttal csökkent 2020-ban az előző évhez képest. A költségek viszont megnövekedtek.

 

Veszteséget csökkentő állami támogatásra az idén sem számíthat a Volánbusz Zrt., mert nem jelent meg ilyen pályázat, így - a várossal kötött megállapodás és a törvények értelmében - a zalaegerszegi önkormányzatnak kell finanszíroznia a teljes veszteséget. Míg ez 10-15 éve 125 millió forint körül volt, tavaly már 509 millióra duzzadt. A Volánbusz Zrt. a helyi tömegközlekedést 996 millió forintból üzemeltette, ebből a saját bevétele (487 millió forint) nem érte el a működési költségek felét. Az önkormányzat 509 milliós hozzájárulásának nagyságrendjét Balaicz Zoltán azzal érzékeltette a közösségi oldalán, hogy a teljes éves iparűzésiadó-bevétel 12,5 százalékát a helyi tömegközlekedésre kell költeni.

 

Az önkormányzat ezért kezdeményezte, hogy a Volánbusszal és külső szakértőkkel tekintsék át a helyi járatok rendszerét, kihasználtságát. A polgármester arról is beszámolt, hogy tavaly 800 millió forintból hat új csuklós Mercedes buszt vásárolt Zalaegerszegre az állami cég, így 15,25-ről 11,83 évre csökkent a buszállomány átlagéletkora. Jövőre 11 elektromos szólóbuszt szerez be a Volánbusz 2 milliárd forintból. A járművek átlagéletkora ezzel 7,7 évre csökken. Elindult az egyeztetés a vasútállomás és az autóbusz- állomás felújításának előkészítéséről és tervezéséről is a NIF Zrt.-vel, a Volánbusz Zrt.-vel és a vasúttal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában