Frissen Zalából

2021.12.18. 08:00

Felavatták Mihály deák, az 1421-es városbíró szobrát Zalaegerszegen (videó)

A megújult Göcseji Múzeum és Mária Magdolna Plébániatemplom közti téren avatták fel a megyeszékhely 1421-es, már városként való említésekor tevékenykedő városbíró, Mihály deák szobrát. Az ünnepségen beszédet mondott dr. Varga Judit igazságügyminiszter.

Jóna István

Mihály deák szobra előtt Vándor László, Héjj Dávid, Őriné dr. Bilkei Irén, Balaicz Zoltán, dr. Varga Judit és Vigh László az avatóünnepség végén

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A legjobb helyre került Farkas Ferenc bronzszobra, mivel 1421-ben Mihály városbíró idejében is valahol itt, a történelmi városközpontban ülésezett a tizenkét esküdtből álló testület a városbíró irányításával – hangzott el az avató ünnepségen.

Zalaegerszeg első, 1421-es, már városként való okleveles említésének 600 éves évfordulója záróünnepségén Balaicz Zoltán polgármester emlékezett a város híres szülötteire és kiemelkedő történelmi személyeire, köztük talán a kevésbé ismert Mihály városbíróra. Köszönetet mondott Vándor László régésznek és Őriné dr. Bilkei Irén főlevéltárosnak, akik szakértelmükkel segítették, hogy a szobor korhű legyen. Kiemelte: ha az itt élők ránéznek erre a szoborra, akkor ne csak Mihály deákot lássák, hanem emlékezzenek Zalaegerszeg büszke történelmére, és körbenézve a megújult történelmi városrészen jusson eszükbe, hogy a településnek nemcsak múltja és jelene, hanem jövője is van.

A szoboravató díszvendége, dr. Varga Judit igazságügyminiszter elmondta: Zalaegerszeg a magyar jogtörténetnek is kiemelkedő helyszíne.

– Zalaegerszegen már 600 évvel ezelőtt is volt rend és rendszer – fogalmazott beszédében dr. Varga Judit. – Voltak szabályok és voltak olyan személyek is, akik mindezeket betartatták a városban élőkkel. Ha pedig van jog és rend, akkor tudjuk, hogy szabadság is van. Mihály deák szobra emlékeztessen mindenkit arra a több évszázados magyar tudásra, hogy jog és rend nélkül nem létezhet szabadság.

A szobrot dr. Varga Judit, Vigh László országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán és Böjte Sándor önkormányzati képviselő leplezte le. Farkas Ferenc szobrászművész elkészítette a városbíró arcképét ábrázoló emlékérmet is, amit Balaicz Zoltán adott át a miniszternek, Héjj Dávid miniszterelnöki biztosnak, Vigh Lászlónak, Vándor Lászlónak és Őriné dr. Bilkei Irénnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában