Frissen Zalából

2021.12.24. 06:50

Ételt, csomagokat osztottak a nehéz körülmények közt élőknek a megye több pontján

Étellel, adományokkal segítik a karácsony előtti napokban a rászo­rulókat a megye több pontján. Körképünk a jótékonysági akciókról készült.

Arany Gábor, Gyuricza Ferenc, Szabó Judit

Szilasi Gábor, Németh Gábor és Dudás Gyula

Forrás: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Háromszáz adag ételt osztott ki csütörtökön a Mozgássérültek Zala Megyei Egyesületének öt éve működő zalaegerszegi adományközpontja. Az egyesület elnöke, Dudás Gyula érdeklődésünkre arról számolt be, hogy ruházattal, háztartási cikkekkel, élelmiszerrel támogatják a rászorulókat. Eleinte csak a tagjaikat segítették, de a kör kibővült, ma már a város 25 kilométeres körzetében élőket látják el a népjóléti és szociális szolgálatokkal együttműködve, és napjainkban naponta 40 családhoz juttatnak ételt. Tavaly 30 millió forint értékű adományból származó élelmiszert osztottak ki. A karácsonyi akcióban vállalkozói felajánlásból hetven adag meleg ételt tudtak megvenni, a további 230 adag töltött káposzta pedig a Csipet étterem közreműködésével készült el. 


Az ételek kiszállításába, valamint az adományok gyűjtésébe, családokhoz juttatásába bekapcsolódtak a megyeszékhelyen működő sportegyesületek is, ahogy erről Németh Gábor, a Boxart egyesület elnöke, önkormányzati képviselő beszámolt. A karitatív akcióból kiveszik részüket a polgárőrök is, ezt Szilasi Gábor önkormányzati képviselő mondta el. Az általa képviselt térségben, Ebergényben és Bazitán tíz rászoruló családhoz juttatnak el karácsony előtt élelmiszercsomagokat. 

Szakács Gyuláné Szilasi Tündének ad át csomagot Zalaegerszegen, a kertvárosi plébánián
Forrás: Zalai Hírlap

A zalaegerszegi kertvárosi karitász is megszervezte a hagyományos, karácsony előtti jótékonysági akcióját. Az adományok gyűjtését az első adventi vasárnapot megelőző héten kezdték el a kertvárosi templomban, tájékoztatta lapunkat Sárközi Violetta, a szervezet vezetője. Mint elmondta: jelentős mennyiségű készpénz, tartós élelmiszer, édesség, gyermekruha és játék gyűlt össze ez idő alatt. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász már korábban 30, alapélelmiszerekből álló csomagot juttatott el a plébániára, és egy vállalkozó is – már sokadik alkalommal – 20 nagy értékű csomagot ajánlott fel. Az egyházmegyei karitász jóvoltából mintegy 150 kiló lisztet is szétoszthattak a Magyarok kenyere rendezvényből megmaradt lisztből. 


Az adománygyűjtést segítette a Zalaegerszegi Liszt Ferenc Vegyeskar a karitász csoport javára rendezett jótékonysági koncert bevételéből. 


Az adományokból nemrég 50 nehéz sorsú családnak tudták szebbé tenni a karácsonyát. A támogatott családok közül a nagyobb létszámúak vásárlási ajándékot kaptak, a többiek jelentős mennyiségű tartós élelmiszert. 

Páli Zoltán plébános megszenteli Zalalövőn az elkészített ételadagokat
Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Zalalövőn szintén hagyomány, hogy a karácsonyt megelőző napokban a helyi civil szervezetek egy tányér meleg étellel, valamint alapvető élelmiszerekből álló csomaggal ajándékozzák meg a nehezebb szociális körülmények közt élő helyi lakosokat. Az akció­hoz ez évben a plébánia is csatlakozott, így a húsos káposztát annak épülete előtt készítették el a résztvevők. 


– A karitatív akció kezdeményezője annak idején a Kerecsen Hagyományőrző és Kulturális Egyesület volt, de számos más szervezet, valamint egyéb támogatók is csatlakoztak hozzá. Idén 11 szervezet tagjai fogtak össze – mondta Gyarmati Antal polgármester, majd sorolta is a résztvevőket: „A mi kis falunk, Irsapusztáért” Egyesület, a Borostyán Horgászegyesület, a Budafáért Kulturális és Hagyományőrző Egyesület, a Kerecsen Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, Zalalövő és Csöde Polgárőr Egyesülete, a Zalalövői Borbarát Kör Egyesület, a Zalalövői Autó- és Motorsport Egyesület, a Zalalövői Tájház Egyesület, a Zalalövői Testedző Kör, a Zalalövői Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Zalalövői Városszépítő és Környezetvédő Egyesület volt részese a programnak. 


Ebben az évben 150 adag ételt főztek, ehhez 25 kilo­gramm húst és 40 kiló káposztát használtak fel. Ugyanennyi csomagot állítottak össze, amiket csütörtök délután szállítottak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában