2021.12.29. 06:50
Állják a rohamot a kereskedők? Mutatjuk, hogyan készülnek a zalaiak a szilveszterre
A kereskedők tapasztalatai szerint a szilveszteri bevásárlások azt mutatják: idén talán többen töltik családi körben, otthon, szűkebb társasággal az év utolsó estéjét, mint a korábbi években, kevesebben mennek vendéglátóhelyekre, éttermekbe.
Bödör Benjámin, Bödör Bence és László Emília pezsgőt keres a Magneticben a péntek éjféli koccintáshoz
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap
A karácsony utáni két nap jelzi, rekordmértékűnek mondható a forgalom, ahogy a megelőző hetekben is érzékelhető volt - mondta lapunknak a megyeszékhelyi Magnetic Áruház vezetője, Péntek Károly. A város szélén található bevásárlóközpontban most az italok mellett a sör- és borkorcsolyákat, nassolnivalókat keresik, de a készen kapható sós és édes sütőipari készítményekre is nagy a kereslet. Kevesebben sütnek odahaza, hiszen a hoszszan elálló süteményfélék is rendelkezésre állnak.
Ami az italokat illeti, úgy tűnik, az elmúlt években a magasabb minőség felé fordultak a vásárlók, a borok, sörök, pezsgők esetében egyaránt a jobbakat keresik. Utóbbiból 40-50 féle közül választhatnak, igaz, hogy a hazai gyártásúak a legkedveltebbek, de aki a francia ínyencségekre vágyna, az sem csalódik.
Mint megtudtuk, az egyik hazai sörforgalmazónál a 3. legnagyobb kereskedőház a Magnetic, ami a vásárlók boltok közti választását is jelzi. Az igényesség mutatkozik meg palackozott borok területén is, sokkal inkább a minőség dominál, nem az árérzékenység. A röviditalok is kelendőek, olyannyira, hogy a legmagasabb kategóriában már hiánnyal kellett számolni.
A Magnetic Áruház munkatársai tapasztalják, hogy a legutolsó pillanatban is beesik még néhány vásárló, ehhez a nyitvatartással igazodnak, tudván, hogy nemcsak Zalaegerszegről, hanem a környék kisebb városaiból és a falvakból is érkeznek hozzájuk. Ezzel együtt az összekovácsolódott munkatársi gárdával, családias hazai vállalkozásként arra is hagynak időt, hogy együtt is koccinthassanak az egész évre és az eredményekre.
- Tomikám, akkor kellene bőr, köröm, fül, farok és finom füstölt áru - sorolta kívánságait tegnap az eszteregnyei Benke Lajos, Horváth "Csülök" Tamás nagykanizsai húsboltjában. - Ezek a jó kocsonya "alkatrészei" -indokolta felénk is a választását-, így biztosan megdermed. Nem vagyunk elvakult húspártiak, a kollagénre viszont télen szüksége van a szervezetnek. Ráadásul szilveszterkor lecsúszik némi pálinka is, arra pedig másnap nagyon jólesik egy tál kocsonya.
A nagykanizsai húsüzlet tulajdonosa érdekességként hozzátette: az év más időszakában olykor csirkeláb is kerül az alaplébe, viszont szilveszter idején semmiképp nem választják a szárnyast. Az emberek ilyenkor a babonára is jobban figyelnek, mely szerint a csirke elkaparja a szerencsét.
- A hét elején kocsonyahúsbeszerző körútra indulnak a vásárlók, a második felében pedig már malaccal és virslivel töltik meg a hűtőszekrényt - folytatta Horváth "Csülök" Tamás. - Pedig ilyenkor még van a népszerű juhbelesből bőven, mely hűtőben öt napig megőrzi a szavatosságát. Bárhogy is számoljuk, szerdától maximum szombatig biztosan forró vízbe kerül, egyszóval érdemes azt is időben beszerezni. Igyekszem a környékről rendelni a húsárut, a zalaiaknak igenis számít a minőségi alapanyag. A virsli is kizárólag sertéshúst tartalmaz, ebben garantáltan nincs szárnyas. Persze ennek kilónkénti ára kétezer forint, feleannyit kell fizetni a műbelesért, viszont abban is sertéshús van.
Találkoztunk olyan vásárlóval is, aki semmit sem bízott a véletlenre. A miklósfai Szár Balázs például negyven kilogrammos fél disznót vitt. Elmondta: családjával még a napokban feldolgozzák, lesz belőle többek között kolbász, disznótoros, és persze a füstölőre is jut hús.