Frissen Zalából

2021.11.27. 11:30

Szent Kozma–Szent Damján-díj: zalai orvosokat ismertek el

A zalai orvosok elismerésére 2010-ben alapított Szent Kozma–­Szent Damján-díj idei kitüntetettjei pénteken vehették át a kitüntetést a Göcsej Palatinus Étteremben rendezett ünnepségen.

Arany Gábor

Dr. Literáti-Nagy Ferenc, dr. Kiss Ferenc és dr. Vecsey Zsuzsanna

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Arany Gábor

Az elismeréssel kapcsolatban a Magyar Orvosi Kamara zalai szervezetének elnöke, dr. Kiss Ferenc elmondta, hogy a 303-ban vértanúságot szenvedett ókeresztény, ikertestvér orvosokról elnevezett elismerést a kamara zalai tagjainak ajánlása alapján, bizottsági értékelést követően a megyei elnökség ítéli oda a jelöltek szakmai munkájára, kamarai tevékenységére tekintettel. A megyében három választókerületük van – Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Keszthely –, és évente más-más területről választanak két díjazottat, aki oklevelet, valamint a Farkas Ferenc szobrászművész által készített plakettet veheti át az anyagi elismerés mellett.

Dr. Literáti-Nagy Ferenc, dr. Kiss Ferenc és dr. Vecsey Zsuzsanna
Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

A szakrendelői, kórházi ellátásban tevékenykedő orvosok köréből javasoltak közül az elnökség dr. Vecsey Zsuzsannának ítélte oda a díjat. Mint érdeklődésünkre dr. Vecsey Zsuzsanna elmondta, már gyermekként orvosnak készült, ezért választotta az egészségügyi szakot a zalaegerszegi Deák-középiskolában, ahol az életét meghatározó döntésében megerősítette tanára, dr. Gasztonyi Vince főorvos. A pécsi orvostudományi egyetemre Zala megyei ösztöndíjasként került és ott szerzett diplomát 1979-ben, majd frissdiplomásként a Zala Megyei Kórházban helyezkedett el. A gyermekosztályt vagy a kardiológiát választotta volna, de üres állás híján a pulmonológiára került, aztán nyugdíjba is innen vonult. Pulmonológus szakorvosi vizsgát 1983-ben tett, de megmaradt érdeklődése a kardiológia iránt, ezért más osztályokon töltött hároméves kitérővel készült fel, és 1989-ben ebből is szakvizsgát tett, majd visszatért a pulmonológiai osztályra.

A kamara tagjainak ajánlása alapján ítélik oda a díjakat

Az alapellátásban tevékenykedő szakemberek közül idén a díjat dr. Literáti-Nagy Ferenc kapta meg. Bemutatásában elhangzott, családi indíttatásból választotta hivatását, édesapja 45 évig volt körzeti orvos. Dr. Literáti-Nagy Ferenc általános orvosi diplomáját 1985-ben szerezte Debrecenben, és az ottani kórházban kezdte pályáját. Katonai szolgálata után a keleti határ mentén nyírségi soktanyás körzet betegeiről gondoskodott, majd merész döntéssel 1990-ben megpályázta a nagylengyeli körzeti orvosi állást és lett öt falu doktora, 2002-ben pedig Csonkahegyhátra került és azóta négy község lakóit látja el. Élen jár a digitalizációban, minden betege ellátását számítógépen rögzíti, az elmúlt harminc év dokumentációja áll ily módon rendelkezésére. Emellett a hypertoniás és a diabéteszes betegek gyógyítását szolgáló gondozási algoritmust dolgozott ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában