Frissen Zalából

2021.11.10. 06:50

Milyen feltételekkel utazhatunk Ausztriába, Szlovéniába és Horvátországba?

Napról napra egyre emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma térségünkben, ezért több szomszédos országban is szigorításokat, megelőző intézkedéseket vezettek be. Körképünkben többek közt azt mutatjuk be, hogy jelen pillanatban milyen szabályok szerint léphetünk be a megyénkkel közvetlenül határos vagy a közelünkben található országokba.

Benedek Bálint, Gyuricza Ferenc

A rédics–hosszúfalusi átkelőn kedden délután akadálymentesen juthattak át a közlekedők

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

A szlovéniai szigorításokról – továbbá a járvánnyal kapcsolatos legfontosabb adatokról is – immár másfél éve folyamatosan írunk, arról éppen a keddi kiadásunkban számoltunk be, hogy a szomszédos országban a ruhából készült szájmaszkot már sehol sem fogadják el, csupán az ötrétegű FFP3, illetve a háromrétegű orvosi szájmaszkot használhatjuk. Elvileg hasonló szigor vonatkozik az országba történő belépésre is, 2021. július 15-től kezdődően kizárólag a beoltott vagy negatív teszteredménnyel rendelkező vagy fertőzésen igazoltan átesett személyek utazhatnak be Szlovénia területére karanténmentesen. A védettségi feltételeket igazoló dokumentumot november 8-tól csak érvényes, személyazonosításra alkalmas dokumentummal együtt fogadják el.

A rédics–hosszúfalusi átkelőn kedden délután akadálymentesen juthattak át a közlekedők
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A Covid-igazolások meglétét a szlovén hatóságok mind a tornyiszentmiklós–pincei, mind a rédics–hosszúfalusi határátkelőhelyeknél szúrópróbaszerűen ellenőrzik, ám tapasztalataink szerint igen ritkán fordul elő, hogy a magyar rendszámú autókat megállítanák. Tegnap Rédicsen egyetlen hatósági személyt sem láttunk, pedig a magyarok mellett olasz és román rendszámú személyautó, illetve a Balkán-félsziget déli részéről származó kamion is áthajtott a szemünk előtt. A szintén felkeresett kisebb átkelőkön (Rédics–Göntérháza, Nemesnép–Kebele, Bajánsenye–Hodos) ugyancsak szabad volt az átjárás.

Szlovéniában négy oltóanyag van forgalomban (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca és Janssen, ám ez utóbbi alkalmazását egy halálesetet követően felfüggesztették – tudtuk meg Lendván. Beléptetésnél viszont az említetteken túl a Szputnyik V, a CoronaVac, a Sinopharm, a Vaxzevria és a Covishield oltóanyagokkal történő oltást is elfogadják.

Jaklitsch Lívia személyi edzőnek ahhoz, hogy dolgozhasson, hamarosan a harmadik oltást is fel kell vennie
Fotó: Zalai Hírlap

Horvátország irányába a magyar állampolgároknak érvényes digitális Covid- igazolvány felmutatásával korlátozásmentes és szabad a beutazás. Aki nem rendelkezik ilyen igazolással, az a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszt vagy a mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi, az EU által elfogadott antigénalapú gyorsteszt felmutatásával léphet be karanténmentesen a szomszédos állam területére. Érdemes ugyanakkor odafigyelni arra is, hogy a szerológiai teszteket, valamint a patikákban megvásárolható gyorsteszteket a horvát hatóságok nem fogadják el. Amennyiben teszttel kívánunk beutazni, úgy előzetes regisztrációra is szükségünk lesz, a torlódás és várakozás elkerülése végett ezt online felületen is megtehetjük. A regisztrációs felületről utazás előtt érdemes tájékozódni a konzuli szolgálat honlapján. A határon ezenfelül minden esetben nyilatkoznunk kell a Horvátországban tervezett tartózkodás időtartamáról, annak helyszínéről, valamint többnapos tartózkodás esetén a szállásunk pontos címéről is.

Ezen szabályok – mind Szlovénia, mind Horvátország vonatkozásában – általánosságban értendőek, bizonyos esetekben (például diplomáciai mentesség esetén vagy nemzetközi szervezetek tagjaira vonatkozóan) eltérőek lehetnek.

Komárovics Milán oltatlanként a megkülönböztetést nem tartja szerencsésnek
Fotó: Zalai Hírlap

Ausztriában a vendégek és vendéglátók védelme érdekében már hétfőtől új szabályozásokat vezettek be, hogy feltartóztassák a koronavírus-járvány terjedését. Bevezették az úgynevezett 2G szabályt, melynek értelmében csak oltott vagy gyógyult személyek léphetnek be a vendéglátó- és szálláshelyekre, a szabadidős és a sportlétesítményekbe, a kulturális intézményekbe, a hegyi felvonókba, testközeli szolgáltatóhelyek (fodrász), valamint 25 vagy annál több főt számláló rendezvényekre. Továbbá sem a PCR-, sem az antigéntesztek már nem érvényesek a belépés igazolására. Az antitesttesztek sem érvényesek a gyógyult státusz igazolására. Az FFP2-es maszk viselése kötelező a kereskedelemben és a múzeu­mokban. Az oltási igazolás érvényessége a teljes körű védettségtől számítva 12-ről 9 hónapra csökkent. Ezután emlékeztetőoltás szükséges az érvényességhez. A következő négyhetes átmeneti időszakban a PCR-teszttel kombinált első oltás is érvényes belépési tesztként.

Az osztrák fővárosban, Bécsben él családjával a szepetneki származású Papócsi Róbert. A férfi három fúvós­zenekart, egy kórust vezényel hetente, a Richard Wagner konzervatóriumban tanít kürtöt és asszisztens karmesteri feladatokat is ellát. Ezenkívül még egy óvodában furulyát oktat és zenei előkészítőt is tart, s gőzerővel készül a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar január 8-ai újévi koncertjére.

Papócsi Róbert zenekari próbákra jár, szerinte a közösségeket látogatók körében szinte kötelező az oltások felvétele
Fotó: Zalai Hírlap

– Egyszóval számos helyen megfordulok, ezért korábban felvettem mindkét oltást – fogalmazott lapunk megkeresésére. – Vasárnap még részt vettem egy zenei versenyen, ahol a teszt még érvényes volt. Tegnap este a kóruspróbán már az új szabályokhoz igazodtunk, amit mindenki higgadtan vett tudomásul. Az oltási igazolások érvényességének csökkenésével azt szeretné elérni a kormány, hogy minél többen beoltassák magukat. December elsején lesz a 3. oltás aktuális, amit természetesen kérni fogok. Az FFP2 maszk viselése az egész kereskedelemben kötelező. Amellett, hogy kétszer beoltottak, rendszeresen, heti egyszer járok PCR-tesztre, hiszen gyerekekkel is foglalkozom.

Papócsi Róbert szerint az új intézkedéseket mindenkinek el kell fogadnia, hiszen az egészségügyet tehermentesíteni kell.

– Előfordult, hogy az egyik koncerten az sem volt elég, hogy kétszer be vagyok oltva, még egy tesztet is kellett csináltatnom, hiszen anélkül nem mehettem vezényelni, és a zenekar nélkülem kezdte el az első darabot.

A kanizsai származású ­Jaklitsch Lívia személyi edző, egy osztrák fitneszstúdió tulajdonosa, aki szintén megérzi a változásokat.

– Hazudnék, ha azt mondanám, nem érinti ez a vállalkozókat, mivel még mindig rengetegen nincsenek beoltva, és ezekkel a korlátozásokkal sokkal kevesebb ember vesz igénybe ilyen szolgáltatásokat – fogalmazott a férjével Ferlachban élő hölgy. – A PCR-teszt miatt van, hogy olykor két órát állnak a sorban az emberek, és mivel az eredményt csak 24 óra múlva kapják meg, így minden második nap tesztelni kell. Persze senkinek sem tetszik a kialakult helyzet, de várható volt, ha szeretnénk tovább dolgozni, akkor a harmadik oltást is vállaljuk. Mindenki betartja a korlátozásokat, melyek akár tavaszig is eltarthatnak.

A Felső-Ausztriában található Hadenberg településen fotó- és videókészítéssel foglalkozó vállalkozó, a kanizsai származású Komárovics Milán másképp látja a helyzetet. Ő az oltatlanok táborába tartozik, s elmondása szerint a véleménye a szigorítások ellenére sem változik. Feleségével és alig kétéves kislányával nem járnak közösségbe. Nem ítéli el az oltást, de a megkülönböztetést nem tartja szerencsésnek. Ezenkívül a különféle cégekben dolgozók állandó tesztelése is eléggé nehézkes, sokak életét megkeseríti. A koronavírus-járvány tavaly Milánék munkáját is megnehezítette, esküvők és rendezvények maradtak el, de a férfi bízik benne, hogy az idei évben ilyen korlátozásokkal nem kell szembenézniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában