Frissen Zalából

2021.11.28. 14:40

Közbiztonsági fórumra került sor szombaton Nagykanizsán

Közbiztonsági fórumra került sor szombaton a Honvéd Kaszinóban dél-zalai roma nemzetiségi önkormányzatok vezetőinek részvételével.

Horváth-Balogh Attila

A fórumot a Nagykanizsai Rendőrkapitánysággal és a Zala Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzattal együttműködésben szervezte meg a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Teleki László.

- A fórum célja a nagykanizsai járás illetékességi területén működő szervezetekkel és hatóságokkal – különös tekintettel a rendőrségre és a polgárőrségre – meglévő együttműködés elmélyítése és megerősítése, az esetleges problémák feltárása, a közbiztonsági helyzet értékelése – bocsátotta előre Teleki László. – Másrészt többen is szolgálnak a rendőrség soraiban roma nemzetiségűek, s érzékeljük, hogy fiataljaink körében nagy az érdeklődés a pálya iránt, erre vonatkozóan is szeretnénk tájékoztatást kérni és kapni a lehetőségekről azoktól, akik a legilletékesebbek a kérdésben.

 

Orsós Vendel, a megyei roma önkormányzat elnöke, dr. Farsang Boglárka és Teleki László a fórumon Fotó: Gergely Szilárd

A Nagykanizsai Rendőrkapitányságot Berke László kapitányságvezető helyettese, dr. Farsang Boglárka rendőr alezredes képviselte a találkozón, aki kiemelte: nagyon jó a munkakapcsolatuk a térség roma nemzetiségi önkormányzataival.

- Ami a bűnügyi statisztikát illeti: a „hagyományos” bűncselekmények, mint a betöréses lopások, lopások szinte teljesen háttérbe szorultak, s inkább a csalás vált hangsúlyossá – jelezte a szakember. – Ez a társadalom minden rétegét érinti, nem lehet azt mondani, hogy csak a romákra, vagy csak a többségi társadalomra jellemző. Az viszont tény, hogy a roma gyerekek körében jelentősen nőtt a pszichoaktív anyagok fogyasztása. Ezek nem a kábítószerek, s ha nem szerepelnek egy bizonyos listán, sem a fogyasztásuk, sem a terjesztésük nem büntethető. Azonban a hatásuk gyakorlatilag követhetetlen és kiszámíthatatlan, tehát nagyon veszélyesek. Ezért valahogy mégis fel kell lépni az új jelenséggel szemben, azt kérem mindenkitől, hogy vigyázzunk a gyermekekre.

A fórumon még számos kérdést megvitattak a résztvevők, akik Teleki László felhívására egy perces néma csenddel és főhajtással adóztak az éppen egy évvel ezelőtt elhunyt roma vezető, Nagy József György emléke előtt.

Ezek is érdekelhetik