Frissen Zalából

2021.11.15. 14:00

Héttorony Fesztivál – Makovecz Imre életműve előtt tisztelegtek Bakon

A zalai település volt a harmadik helyszíne a Makovecz Imrére emlékező X. Héttorony Fesztivál sorozatának.

Gyuricza Ferenc

A Resti Kornél koncertje a baki faluházban

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

A község faluházában szombat este építészeti kiállítást, valamint két részből álló koncertet tekinthettek meg az érdeklődők. A Héttorony Fesztivál sorozata zömmel az organikus építészet legnagyobb mesterének tartott Makovecz Imre által tervezett épületekben zajlik. Bakon a faluház készült a 2011-ben elhunyt világhírű építész tervei alapján. A tárlat azonban egy másik helyszínt, a viszáki Tündérkertet tárja az érdeklődők elé. A kiállítást Csernyus Lőrinc Ybl-díjas építész nyitotta meg.

A Resti Kornél koncertje a baki faluházban
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Makovecz tanítványa és munkatársa szerint a baki tárlat a mester szellemiségét viszi tovább.

– Makovecz Imre elképesztő missziós munkát végzett azzal, hogy kistelepüléseken is vállalt munkát – mondta Csernyus Lőrinc. – A kis falvakkal ugyanis a rendszerváltást megelőző évtizedekben nem törődtek. Voltak ugyan kultúrházak, de kongtak az ürességtől. Ezért Makovecz Imre a Népművelési Intézet két munkatársával, Beke Pállal és Varga Tamással elindította a Nyitott házak programját, amely unikum volt a maga nemében. Csepel volt az első kísérleti helyszín, ahol elbontották a portásfülkét, s egy kiállítóteret hoztak létre helyette, majd országszerte belefogtak a Nyitott házak építésébe. Zalaszentlászló volt az első helyszínek egyike, ahol egy új faluházat húztak fel.

Csernyus Lőrinc szerint Makovecz Zalát nagyon kedvelte, nagykapornaki születésű édesapja révén kötődött a megyéhez. Zalaszentlászló mellett Bakon található a másik jellegzetes Makovecz-faluház. Építésébe bevonták a környékbeli lakosokat, ez szintén jellemző volt az építészre. Sokat beszélgetett a helyiekkel, igyekezett az organikus építészet szellemiségét elmagyarázni nekik, Csernyus Lőrinc szerint Makovecz Imre ebben is egyedülálló volt.

A tárlatnyitót koncert követte, a Resti Kornél irodalmi ihletésű műsora után a Branka Trió és a Guessous Mesi Trio közös programját láthatta a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában