Frissen Zalából

2021.11.02. 07:00

Elszármazottak találkoztak Tófejen

A szülőföldhöz való ragaszkodásukat fejezik ki a falu volt lakói azzal, hogy évről évre visszatérnek a találkozás öröme és egy közös beszélgetés miatt.

Gyuricza Ferenc

Az elszármazottak találkozóján a hősi emlékművet is megkoszorúzták. Horváth Zoltán, Olasz Jánosné és Tóth Gábor képviselő, Pappné Varga Angéla aljegyző és Soós László képviselő Fotó: A szerző

Ezt Horváth Zoltán polgármester mondta a közép-zalai településen megrendezett elszármazottak találkozója kapcsán.

Tófejen negyedszer rendezték meg a programot, amin ezúttal száznál többen vettek részt. Az önkormányzat nemcsak azokat várta, akik évtizedekkel ezelőtt elkerültek a faluból, hanem azon helybé­lieket is, akik szívesen osztották meg élményeiket, emlékeiket a ré- gi ismerősökkel, barátokkal. A vasárnapi program ünnepi szentmisével kezdődött, majd rövid megemlékezést tartottak a hősi emlékműnél, azt követően ebéddel, kulturális programmal kedveskedett a vendégeknek az önkormányzat.

– Az első elszármazottak találkozóját 2017-ben rendeztük meg, már akkor felmerült a folytatás lehetősége, és azt is kérték a hazatérők, hogy lehetőség szerint mindenszentek napjához közel tartsuk a programot, hiszen a távolabbról érkezők így össze tudják kötni azt az itt nyugvó hozzátartozóik sírjainak látogatásával – folytatta Horváth Zoltán. – A múlt évet a koronavírus-járvány miatt kihagytuk, így a mostani a negyedik találkozónk. A cél nem változott, az emlékek felelevenítése, baráti eszmecsere és a találkozás lehetőségének biztosítása vezérel bennünket – mondta.

Az elszármazottak találkozóján a hősi emlékművet is megkoszorúzták. Horváth Zoltán, Olasz Jánosné és Tóth Gábor képviselő, Pappné Varga Angéla aljegyző és Soós László képviselő Fotó: A szerző

Horváth Zoltán hozzátette: aki egykor Tófejen élt, az biztosan kötődik a faluhoz. A ragaszkodás az évek számával arányosan nő, ezért az is jellemző, hogy inkább az idősebb korosztálybeliek térnek vissza ezekre a találkozókra. A Gödön élő Bőle István középiskolásként került el Tófejről, először Zalaegerszegre – ahonnan hétvégente járt haza –, majd a felsőfokú tanulmányai miatt Szegedre, ahol hosszabb időre le is horgonyzott. Mint kiderült, ő érkezett a találkozóra a legtávolabbról, így a programon legtöbb alkalommal részt vevő Tóth Károlynéval együtt külön is köszöntötték a program hivatalos megnyitóján.

– Én 1200 lakosú falut hagytam itt, ma már nem élnek hétszázan sem a településen – idézte Tófejhez kötődő emlékeit Bőle István. – Az 1977-ben végzett osztályunknak 17 fiú tanulója volt, közülük már csupán négyen élünk. Az elvándorlás, a népességfogyás ezt a települést is sújtja. Történtek más változások is, én gyermekkoromból a csempegyárra emlékszem, ma meg nagyon komoly üzem működik a településen – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában