Frissen Zalából

2021.11.19. 16:00

Egyedi biológiai tisztítóberendezéseket telepítenek Szentgyörgyvölgyön

Hosszas előkészítés után a napokban megkezdődött az egyedi biológiai szennyvíztisztító berendezések telepítése a településen.

Gyuricza Ferenc

Az egyedi tisztítóberendezés tartályát helyezik el az egyik szentgyörgyvölgyi ingatlanon Fotó: Gyuricza

Első körben hetven ingatlan csatlakozik a pályázati támogatással megvalósuló programhoz. Minderről Varga Zsuzsanna, a község polgármestere beszélt lapunknak. Elmondta: miután a szennyvízkezelés megoldatlan volt, ezért fő prioritásának tartotta az önkormányzat a tisztítók telepítését. Már 2016-ban benyújtották a pályázatukat, amely jogi és technikai nehézségek miatt csak most jutott el odáig, hogy a kivitelezés is elkezdődhetett.

- Vidékfejlesztési támogatást kaptunk, első körben közel 150 millió forintot, ami tíz százalék önerőt igényel még, ez azt jelenti, hogy a fejlesztéshez a tulajdonosoknak 150 ezer forinttal kell hozzájárulniuk. A település adottságai miatt csatorna kiépítését nem támogatta a pályázat, ezért döntöttünk az egyedi biológiai tisztítók telepítése mellett. A körjegyzőségünk tíz településéből nyolc ebben a megoldásban gondolkodik – mondta.

Az egyedi tisztítóberendezés tartályát helyezik el az egyik szentgyörgyvölgyi ingatlanon Fotó: Gyuricza Ferenc

Varga Zsuzsanna azt is elmondta: felméréseik szerint az ingatlantulajdonosok kilencven százaléka csatlakozni kíván a programhoz. Első körben hetven ingatlanra adták be a pályázatukat – ebből négy, a gondozási központ, a hivatal, a háziorvosi rendelő, illetve az állatorvosi szolgálati lakás a saját tulajdonukban van -, de már a második körre is gyűlnek a jelentkezők. Ebben is lesznek önkormányzati tulajdonú ingatlanok, a volt óvodaépülethez és a jövőbeni helytörténeti gyűjteményhez is telepítenek tisztítót.

- Az egyedi biológiai szennyvíztisztító lényege, hogy minden ingatlanon, helyben történik a szennyvíz ártalmatlanítása, majd a berendezések a tisztított vizet gyökérzónás szivárogtatással bocsátják vissza a természetbe – magyarázta Varga Zsuzsanna, hozzátéve, hogy a fejlesztés nemcsak a környezetvédelem miatt fontos, de általa az ingatlanok értéke is növekszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában