Frissen Zalából

2021.11.26. 12:00

Domborművet avattak a zalaegerszegi Munkácsy-iskolában

Dombor­mű és emléktáblák őrzik az első világháború hős katonáinak emlékét a Zala­egerszegi Szakképzési Centrum Munkácsy Mihály Technikumának aulájában. Avatóünnepségük egyben a záróeseménye is volt a Lehár 145 emlékévnek.

Jóna István

Dr. Dukai Miklós koszorúz Balaicz Zoltán polgármesterrel és Vigh László képviselővel

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Az emlékévben Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében, Burgenlandban és Olaszországban összesen negyven eseményt rendeztek, emlékezve az első világháború hős katonájára, Báró Lehár Antal ezredesre. A programsorozat záróakkordján tartott megemlékezésen Fülöp András történész, a Szent György Lovagrend tagja osztotta meg gondolatait a világháború kiemelkedő honi alakjára, ­Lehár Antalra emlékezve.

– Az emlékév célja az volt, hogy egy legendás katonatisztet és a császári és királyi 106. gyalogezredet visszahozzuk a feledés homályából, megidézve annak a főtisztnek alakját, akire az első világháborúban, valamint az azt követő zűrzavaros időszakban hazánknak szüksége volt – fogalmazott Fülöp András.

Dr. Dukai Miklós koszorúz Balaicz Zoltán polgármesterrel és Vigh László képviselővel
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A Szakképzési Centrum nevében Vizlendvai László főigazgató emlékezett a hős katonatisztre. Elmondta, keresve sem találhattak volna méltóbb helyet az emléktábláknak, mint a Munkácsy-­iskolát, ahol nemrég indult el a honvédkadétképzés.

– Az emléktábla avatása rávilágít arra, hogy azért tudott ilyen sokáig fennmaradni a magyarság, mert volt célunk, volt hitünk és voltak hőseink, olyanok, mint Lehár Antal és vitéztársai – fogalmazott Vigh László ország­gyűlési képviselő.

Zalaegerszeg a történelemben jelentős katonaváros volt, és a jövőben is jelentős katonai szerepe lesz a városnak, hiszen itt készülnek majd a modern harcjárművek a Rhein­metall gyárban, mondta dr. Dukai Miklós önkormányzatokért felelős helyettes államtitkár. Hozzátette, emlékeztetni kell a fiatalokat, hogy egy nemzet csak akkor maradhat meg, ha a hős elődeinek nyomában jár, és megvédi a hazát.

Báró Lehár Antal ezredes terrakotta domborműve Horváth Róbert szobrászművész alkotása. Vitéz Kárpáti József, vitéz Erdélyi József és vitéz Pap János emlékinformációs táblái Deák Szonja alkotásai. Az emléktáblákat a Szent György Lovagrend és a Grádics Egyesület ajánlotta fel Zalaegerszeg városának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában