Frissen Zalából

2021.11.21. 06:50

Az oltási akcióhét keretében regisztráció nélkül kapható a koronavírus elleni vakcina Zalában is (videó)

A november 22. és 28. közötti oltási akcióhét fontosságára hívta fel a figyelmet Boros Károlyné, a Magyar Ápolási Egyesület Zala megyei vezetője. A szakember szerint a romló járványügyi adatok azt mutatják: mindenkinek szüksége van a vakcinára.

Benedek Bálint

Hétfőtől bárki kérhet koronavírus elleni vakcinát az oltópontokon Fotó: ZH Archívum

– Az egész világ, a lakosság és az egészségügyi rendszer is egyre nehezebben viseli el a koronavírus sokadik támadását – fogalmazott. – Az első alkalommal mindenki úgy gondolta, hogy egy-két hétig tart, lezajlik, ilyen is volt és elfelejtjük az egészet. Most, hogy már a negyedik hullámot éljük meg, egyre nehezebben toleráljuk, egyre ingerültebbek, kimerültebbek vagyunk. A lakosság nehezebben fér hozzá a szükséges egészségügyi ellátáshoz, a krónikus betegek gondozása akadozik, súlyosabb esetben ellátatlanságra is panaszkodnak.

Boros Károlyné, az ápolási egyesület zalai vezetője szerint az oltás
felvétele jelenti a kiutat a koronavírusból Fotó: ZH Archívum

– Az egészségügyi személyzet a sokadik költözés, újrarendeződés mellett a napi betegellátást, gondozást megpróbálja a lehető legmagasabb színvonalon biztosítani, ami nem mindig úgy sikerül, ahogy azt szeretnénk.

Mint azt kifejtette, az emberiség sokat köszönhet a védőoltásoknak, ilyen például: a TBC elleni oltás, a torokgyík, a szamárköhögés, a tetanusz és a járványos gyermekbénulás elleni sorozatoltás. Legfőképp az 5 év alatti gyermekekre, különösen a csecsemőkre veszélyes a Pneumococcus baktérium, mely többek között tüdő-, középfül- és agyhártyagyulladást okozhat. A vakcinát 2, 4 és 12 hónapos korban adják a kicsiknek. Ide sorolható a fertőző „B” típusú vírusos máj- gyulladás elleni oltás és a bárányhimlő elleni oltás is. Ezeknek a vakcináknak az időben történő beadása mind-mind betegségmegelőző hatással bír.

Hétfőtől bárki kérhet koronavírus elleni vakcinát az oltópontokon Fotó: ZH Archívum

– Fenti tények ellenére még mindig vannak olyanok, akik szkeptikusak, kételkednek a koronavírus elleni védőoltás hatásosságában – mondta Boros Károlyné. – Ám szerencsére többen ismerik el, hogy nélküle az életünk állandó aggódással, szorongással telne. Attól kellene félnünk, hogy mi mikor kapjuk el a betegséget és milyen következményei lesznek. Az első hullámban megfertőződöttek még védőoltás nélkül néztek szembe a súlyos, s gyakran halálos szövődményekkel. Reményteljes a jelenlegi állapot az oltások után: ha megfertőződnénk a koronavírussal, védettek leszünk. A vírust persze így is elkaphatjuk, de a tüneteink jóval enyhébben jelentkeznek, mint azoknál, akik egyáltalán nem oltatták be magukat. A számomra legmegrázóbb eset nemrégiben történt: az egyik ismerősöm a közösségi oldalon a halálos ágyáról üzent. Azt írta, hogy elhiszi, hogy létezik a vírus, és kérte, hogy mindenki oltassa be magát. Sajnos neki nem sikerült túlélnie, a koronavírus legyőzte. Javaslom, ne menjünk bizonytalanra, törekedjünk a biztos megoldásra, hogy mihamarabb véget vethessünk ennek az ámokfutásnak.

Most erre rendkívüli lehetőség adódik november 22. és 28. között a kórházi oltópontokon az oltási akcióhét keretében. Az ország minden oltópontján előzetes regisztráció nélkül is meg lehet kapni a koronavírus elleni első, második vagy harmadik oltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában