Frissen Zalából

2021.11.16. 06:50

A rendészeti oktatás megalapozta az új szakot, a honvédkadétképzést Zalaegerszegen

Érettségit, technikusi szakmát, hivatást, izgalmas, kihívásokkal teli, életre szóló pályát kínál a katonaság, aminek alapjaival már a középiskolákban meg lehet ismerkedni, köszönhetően a honvédkadétképzésnek, amibe a Ganz Technikum is bekapcsolódott.

Arany Gábor

Varga Zoltán szakmai oktató az önvédelmi órán a tizedikes rendészeti technikusokkal Fotó: A szerző

Ennek előzménye, hogy az évezred elejétől kezdődött a fakultatív rendészeti képzés az intézményben, 2014 óta ágazati szakképzésben oktatják a rendészeti ismereteket. Az idő tájt csatlakoztak a katonasuli programhoz, és a fakultációt választó diákok katonai ismeretekből érettségit is tehettek. Minderről Németh Dezső igazgatóhelyettes számolt be érdeklődésünkre. Ezek után természetes volt, hogy az iskola csatlakozott a honvédkadét­programhoz, ily módon ettől a tanévtől kezdődött meg az ötéves ágazati szakképzés. Ebben a diákok a honvédelemhez kapcsolódó tantárgyakat is elsajátítják, majd pedig a honvédelmi szakmai tantárgyból kötelezően közép- vagy választhatóan emelt szintű érettségi vizsgát tesznek.

A sikeres érettségi vizsgával honvédelmi igazgatási ügyintéző, vagy gépjármű-mechatronikai technikus szakképesítést szereznek. Az iskola tehát szakmai alapot is ad, ily módon több irányban indulhat a fiatal az élete kezdetekor. Ezzel a végzettséggel ugyanis civil foglalkozást is választhatnak, és szabad az út a továbbtanuláshoz is, amihez a honvédelmi alapismeretekből tett emelt szintű érettségi plusz 50 pontot ér a felvételinél.

Varga Zoltán szakmai oktató az önvédelmi órán a tizedikes rendészeti technikusokkal
Fotó: A szerző

Mint az igazgatóhelyettes elmondta, a technikumi diákokat a honvédség anyagilag is támogatja, az alapösztöndíjat ugyanis megduplázza, és a tanulmányi eredménytől függően még ez is emelkedhet. Az emelt ösztöndíj mellett kollégiumi elhelyezést is biztosítanak, akár a városhoz közel lakó diákok számára is. A kollégiumi környezet pedig jótékonyan szolgálja a csapatépítést, a rend és fegyelem elsajátítását. Havonta egy hétvégén katonai létesítményeket keresnek fel, bővítendő a diákok ismereteit és erősíteni a pályaorientációt. A programok szervezésben és az oktatásban a Sipos Gyula Területvédelmi Ezred segíti az intézményt.

Az első évfolyam 24 tanulóval indult, köztük 7 lánnyal. Az első két évben honvédelmi ágazati ismereteket tanulnak: alaki, terep-, lőelmélet, fegyverismeret, jogi tudnivalók, valamint katonai közelharc vár rájuk.

A kadéttanulóknak formaruha jár, amit a katonás foglalkozásokon hordanak. A katonai alapismeretekből a 10. osztály végén ágazati alapvizsgát tesznek, ezután munkaszerződéssel kerülnek ki gyakorlatra, például autószereléssel foglalkozó cégekhez. A katonai pálya iránt elhivatott diákok az ötödik évben már katonai objektumokban töltik a gyakorlatukat, de ennek előfeltétele a speciális egészségügyi alkalmasság.

A felkészítés minőségét jelzi, hogy a ganzos diákok évek óta jól teljesítenek a Göcsej Harci Túra versenyen. Idén a két csapatuk első és harmadik helyet ért el, a versenyen kívül indult kadétok eredménye dobogós szintű volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában