Frissen Zalából

2021.11.16. 14:00

A Nagykanizsai Katolikus Karitász szeretettel várja soraiba a segítőkész fiatalokat

Idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját a Nagykanizsai Katolikus Karitász.

Horváth-Balogh Attila

Balogh László, a város polgármestere októberben díszoklevéllel köszöntötte a 15 éves karitász tagjait, melyet a nevükben dr. Barbalics Józsefné elnök vett át Fotó: ZH

Dr. Barbalics Józsefné elnök a kezdetektől fogva látja el e feladatot, sőt, annak idején részben ő hívta életre a városi karitászcsoportot, mely a Kaposvári Egyházmegyében a legrégebbi ilyen típusú szervezetek közé tartozik.

– Az önkéntesség nem tanítható, és arra rábeszélni sem lehet senkit – szögezte le elöljáróban dr. Barbalics Józsefné. – Ez vagy belülről jön, vagy nem, nálunk hála Istennek a családból fakad, régi hagyományunk a jótékonykodás. A nagynéném a pécsi karitász vezetője volt. Mi is ott, a Mecsekben éltünk, s akkor még fával fűtöttek, a vizet pedig úgy hordták be vödrökben az emberek, mi pedig középiskolásként az osztálytársaimmal ebben segítettünk az időseknek. De a férjem családja is ilyen volt. Ez indukálta a kanizsai városi karitászcsoport megalakulását is: még a Sugár utcán laktunk, így a piarista kápolnába jártunk szentmisére, s az iskola akkori igazgatója, Vereb Zsolt atya misék után rendszeresen agapéra várta a szülőket. Volt egy 11 fős kör, akik mindannyian ismertük egymást, rendszeresen ott voltunk, vittünk süteményt, s megbeszéltük, hogy azon a héten ki mit segített másnak; mert nemcsak én gondolkodtam így a férjemmel, hanem, mint kiderült, elég sokan. A személyes történetek hallatán felvetettem: mi lenne, ha létrehoznánk egy helyi karitászcsoportot a pécsi szerveződés mintájára? Csináljuk közösen, úgy könnyebb. Hát így született meg a nagykanizsai városi karitász a Jézus Szíve Plébánián, melynek akkori plébánosa, Fliszár Károly atya maximálisan mellénk állt.

Balogh László, a város polgármestere októberben díszoklevéllel köszöntötte a 15 éves karitász tagjait, melyet a nevükben dr. Barbalics Józsefné elnök vett át Fotó: ZH

Dr. Barbalics Józsefné jelezte: legfontosabb feladatuknak az egyedül élő idősek segítését tartották. Az évek alatt ez további tevékenységi körökkel bővült, sok sikeres programot valósítottak meg. Segítették és segítik a nehéz helyzetbe kerülteket – köztük fiatalokat, gyermekeikkel magukra maradt édesanyákat is –, betegeket látogatnak a kórházban, illetve akár az otthonukban is, tartósélelmiszer-csomagokat gyűjtenek és osztanak szét a rászorulók között és még sorolhatnánk.

– Több mint 400 családdal állunk kapcsolatban folyamatosan, ami nyugdíjasként is ad bőven elfoglaltságot. Hála istennek, a csoportunk tele van tenni akaró aktivistákkal – zárta mondandóját dr. Barbalics Józsefné, aki azt jelezte: mivel tagságuk többsége már ötven fölött jár, szeretettel várják a fiatalabb jelentkezőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában