segítségnyújtás

2021.10.10. 21:00

Változott az irányított véradás rendszere

Megváltozott az irányított véradás rendszere, erre hívja fel a figyelmet közleményében az Országos Vérellátó Szolgálat.

ZH

Magyarországon évente mintegy 400 ezer véradásra van szükség ahhoz, hogy minden vércsoportból megfelelő menynyiségben álljon rendelkezésre vérkészítmény. Fontos kiemelni, hogy a kórházi ellátásnak nem feltétele a beteg nevére szóló véradás. A nemzetközi transzfuziológiai gyakorlat változása szükségessé tette, hogy az OVSZ felülvizsgálja az irányított véradás eddigi rendszerét. Az új szabályozás értelmében az eddig jól ismert, a közvetlen donor-beteg kapcsolaton alapuló direkt irányított véradás október 4-e után csak a beteg írásos nyilatkozata alapján és vércsoportegyezés esetén valósulhat meg. Október 4-től támogató irányított véradásra is lesz lehetőség.

Támogató véradás esetén a véradó és a beteg vércsoportegyezése nem követelmény. A leadott vér az országos készletbe kerül, a kedvezményezett beteg pedig a neki gyűjtött mennyiségnek megfelelően, „becseréléssel ”, a központi készletből kap számára kompatibilis vérkészítményt. Ez a forma – ugyanúgy, mint a direkt irányított véradás – létrejöhet rokonok, ismerősök körében, de akár – az adatvédelmi szempontok figyelembe vételével – közösségi gyűjtés alapján is, egy megnevezett beteg gyógyulásának támogatására. Támogató véradás esetén a véradónak csak annyit kell tennie, hogy adatfelvételkor egy nyilatkozatban megadja a beteg nevét és taj-számát. A már leadott vért utólag nem lehet beteghez irányítani! Bármelyik vérgyűjtési helyszínen lehet direkt és támogató irányított véradásra is jelentkezni. Ezek pontos időpontja, helyszíne a www.ovsz.hu/ver/ veradasok oldalon megtalálhatóak. Kérnek mindenkit, amennyiben módja van rá, éljen az időpontfoglalás lehetőségével, ahol irányított véradási szándékát is jelezheti! Véradásra a jelentkezők feltétlenül vigyék magukkal személyi igazolványukat, lakcím- és taj-kártyájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában